Сирийските бунтовници превзеха летище, окупирано от ИД

Сирийските бунтовници превзеха летище, окупирано от ИД Сирийските бунтовници, подкрепени от САЩ, установиха пълен контрол над ключово военно летище, окупирано от терористичната групировка „Ислямска държава". Военновъздушната база се намира в Табка - само на 50 км от т.нар. столица на джихадистите Ракка.
Сирийските демократични сили (СДС) - коалиция от кюрдски и арабски войници, подкрепяна от антиджихадистката коалиция начело със САЩ, съобщи, че е превзела базата след продължилите няколко дни сражения край град Табка на река Ефрат.
Превземането е значителна стъпка в борбата за прогонването на джихадистите от града, който самите те обявиха за своя столица. То беше част от офанзивата, целяща да си върне контрола над най-големия язовир в Сирия - Табка, както и самия град. С него водените от кюрдите бунтовници продължават да напредват към Ракка.
Правозащитни граждански организации изразиха притеснения за местното население, което все още обитава областта.
През 2014 г. бойците на „Ислямска държава" превзеха базата в Табка от сирийската армия. Тогава джихадистите извършиха едно от най-жестоките си престъпления - масово убийство на заловени войници.
Ракка беше шестият по големина град в Сирия преди началото на конфликта с население от около 220 000 души. След като джихадистите го превзеха, те забраниха на гражданите да напускат града без разрешение, да гледат международни телевизии и да говорят по телефона с всеки, смятан за враг на „Ислямска държава".
27.03.2017, 15:28 часа
312 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha