По-нисък ДДС за публикации в интернет

По-нисък ДДС за публикации в интернет ЕС ще позволи да се намали ДДС-то при облагане на публикации в интернет. Тази възможност е обсъдена на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено на 21 март в Брюксел.
Фокусът на дебата е бил върху възможността да се прилагат не просто намалени, но и свръх намалени и нулеви ставки за онлайн публикации. Според сегашните разпоредби на ДДС директивата услугите, извършвани по интернет, включително публикациите предоставяни по електронен път, трябва да се облагат със стандартната ставка на ДДС (поне 15%). От друга страна, държавите членки могат да облагат публикациите на всички видове физически носители с намалена ставка на ДДС (поне 5%). България подкрепя предложението за по-ниска ставка по ДДС за онлайн публикации, доколкото то ще бъде като опция за държавите членки, пише в официалното съобщение.
ЕКОФИН проведе и дебат по предложението, което ще позволи на някои държави членки да прилагат механизъм за обратно начисляване на ДДС като мярка за борба с данъчните измамите. При този механизъм ДДС се начислява от купувача, а не от продавача. България подкрепя предложението на ЕК за временно прилагане на механизма за всички доставки с фактурна стойност над 10 000 евро, както и предложението срокът на прилагане на механизма да бъде поне 5 години.
29.03.2017, 09:20 часа
408 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha