Вредните храни – знаем ги, но си ги похапваме

Вредните храни – знаем ги, но си ги похапваме Вредните храни са добре известни, но хората нямат навика да ги избягват. Това коментираха в студиото на "България сутрин" диетологът Огнян Симеонов и фитнес инструкторът Цвета Капитанова.
"Хората знаят какво да избягват, но не го правят. Очевидно вредните храни са всичко с консерванти, с мононатриев глутамат, с глюкозен-фруктозен сироп. Това са бисквитки, желирани бонбони и всичко от този тип. Желираните бонбони ги замествам с фреш от портокали, мед и желирам накрая сместа", сподели Капитанова.
Диетологът добави, че една основна грешка, която масово се допуска, е пропускането на закуската. Той даде няколко идеи за закуска на тези, които стават в ранните или дори среднощните части от деня.
"За хората, които стават много рано сутрин, добро начало е или предварително накиснати сурови ядки, или кофичка кисело мляко с овесени ядки, които преди да се добавят към млякото е добре да бъдат накиснати. Киселото мляко трябва да е със стайна температура", обясни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.
И двамата експерти по храненето бяха единодушни, че е дълг на родителите да запознаят децата с полезното хранене.
"Не бива да се забранява без да се обяснява. Иначе се създава усещането за "забранения плод" и така не постигаме нищо. Всяка вредна храна има заместител и е задача на родителите, децата им да се хранят здравословно", сподели мнението си фитнес инструкторът.
А нейният събеседник Симеонов, добави, че е по-добре родителите да готвят и подготвят храната на децата си, отколкото те да си купуват сами навън.
"Не бива да се дават пари на децата, за да си купуват храни от лавките. Там всичко е вредно. Родителите трябва да подготвят закуската на детето и, ако трябва, да му я сложат в кутия, за да може да я изяде в училище", смята той.
29.03.2017, 09:20 часа
507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha