Тотален обрат! ЕНП с ултиматум към Борисов - никакви коалиции с патриотите

Тотален обрат! ЕНП с ултиматум към Борисов - никакви коалиции с патриотите Коалиция на ГЕРБ с Обединени патриоти няма да има, настъпва пълен обрат в коалиционните сметки!
В Малта лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) са поставили категоричен ултиматум към Бойко Борисов - никакви коалиции с патриотите! Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов дори бил наречен "Българския Льо Пен" и делегацията от София не успяла да разубеди европейските си партньори, научи Епицентър.бг. Допълнително масло в огъня налели и кадрите с Валери Симеонов на границата, на които той блъска възрастна жена.
На българските политици често им убягва общоевропейския контекст, коментират запознати. Възходът на националистите в Европа сериозно тревожи ЕНП. В края на април е първият тур на президентските избори във Франция, където Марин льо Пен е основният съперник на френската десница от ЕНП. А Каракачанов е бил гост на форуми на Льо Пен във Франция. В Германия, където пък през септември предстоят парламентарни избори, претендентът на ГСДП за канцлер Мартин Шулц атакува крайнодясната Алтернатива за Германия по-остро от партията на Ангела Меркел, основният си конкурент.
Сутринта тримата лидери на ОП - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров пристигнаха на разговори с Борисов и екипа му в централата на ГЕРБ.
След по-малко от час излязоха оттам с посърнали лица и отговаряха твърде общо на въпросите на чакащите ги журналисти. Запитан дали е обсъждана двойна или тройна управленска коалиция, лидерът на Атака даде абсурден отговор: „На това в момента не може да се отговори“
"Преговори няма! Разговорите ще продължат следващата седмица", каза Каракачанов и поясни, че не били обсъждали управленската програма.  "Политиката е изкуство на възможното. Ако има реална възможност да се свърши нещо, то трябва да се направи. Ние трябва да направим компромис, ако решим, че трябва да се довършат нашите приоритети", посочи още по-витиевато Сидеров. Нито един от двамата не пожела да говори за вариант тройна коалиция: ГЕРБ - Обединени патриоти - Воля.
Словоохотливият в други случаи Валери Симеонов и автор на идеята за голяма коалиция с БСП, пък остана безмълвен. След срещата тримата си тръгнаха поотделно.
Млако по-късно след тях безмълвен напусна центрата на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов. Въпреки желанието на журналистите, той отказа да даде изявление след първата си среща с Патриотите за съставяне на коалиционен кабинет. Това направиха и бившите му министри Владислав Горанов и Екатерина Захариева, които бяха забелязани да излизат през страничен вход.
Така ГЕРБ е изправен пред тежка дилема за съставяне на кабинет. Затова Борисов бил особено гневен на изявленията на бившия си финансов министър Симеон Дянков сутринта пред БТВ, че ЕНП е дала зелена светлина за коалиция ГЕРБ - Патриоти.
При категоричния отказ на Корнелия Нинова за голяма коалиция, при ултиматума на ЕНП да не се влиза в партньорство с националистите, на Борисов не му остави нищо друго освен да прави кабинет на малцинството. И да търси парламентарна подкрепа за всяко свое решение на базата на известните вече "тематични коалиции". Това е много изнервящо за който и да е управленец, защото предполага непрекъснато компромиси. ЕНП обаче били готови да си затворят очите пред каквато и да е парламентарна подкрепа, важното е Борисов да състави кабинет.
31.03.2017, 15:56 часа
2700 2
Коментари

поредната опорна точка на фаши- червените!

28.05.2017, 18:30 часа
Толкова си наивен! Поредният смешен червен опит за създаване на негативизъм към ЕС! Ако не се създаде коалиция, причина за това ще бъдат единствено хищническите мераци за власт на "патриотите", които имат едва 27 депутати!

Гласувал

28.05.2017, 18:30 часа
За какъв дявол българите ходят да гласуват, след като европейските чиновници казват какво ще е правителството? Ами, ако от Брюксел бяха наредили- коалиция с ДОСТ и ДПС,тогава? ...баси държавата сме.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha