Калин Каменов удря балтията на БКС, поема контрол над циганите

Калин Каменов удря балтията на БКС, поема контрол над циганите Започва процедурата по ликвидирането на комуналното дружество БКС във Враца, научи BulNews.bg. Докладна за това е внесена в общинския съвет от председателя на местния парламент Румен Антов. Сенаторите ще гласуват ликвидацията на извънредна сесия на 6 април.
Антов се позовава на одитен доклад за оценка и анализ на финансово-икономическата дейност на дружеството. По думите му в него са открити редица нарушения, свързани с управлението на БКС, които очертават негативни тенденции в перспективите за развитие на търговското дружество. Според доклада БКС има ниска ефективност и ефикасност при осъществяване на основните му задължения по поддържане чистотата на уличната мрежа и терени, предназначени за обществено ползване, в нормални и зимни условия. Там е отбелязано и несправянето със снегопочистването на територията на града, невъзможност за поддържане на съвременната градска среда и обновяване на амортизираната техника.
„Дружеството не изпълнява основната си функция като самостоятелно юридическо лице-търговец, а именно генерирането на печалба, тъй като е напълно финансово зависимо от община Враца, която се явява основен клиент на същото и заема дял от 95% от общите му приходи, като поради слабата му стопанска активност и неконкурентноспособност тази негативна тенденция не би могла да се промени“, заявява Антов.
По думите му капиталовата адекватност на „БКС – Враца” ЕООД също е под въпрос, тъй като същото не разполага със свободни парични ресурси, което поставя в риск регулярността на  разплащанията към кредиторите му. Председателят на съвета заявява, че от одитния доклад се забелязва и слабият управленски капацитет и липсата на далновидни решения от страна на ръководството.
„Управителят на дружеството, в качеството си на ръководител на публично търговско дружество с 100% общинско участие, не е осигурил изграждането и функционирането на елементите на финансовото управление и контрол в публичния сектор, като утвърдената структура на дружеството не създава предпоставки за ефективна организация на дейността на същото“, пояснява Антов.
Сред мотивите му са и липсата на правила, регламентиращи процесите по опазване на активите и информацията на дружеството, заниженият контрол по сключените договори, липсата на отчетност за определени разходи, непровеждането на обществени поръчки за избор на изпълнител, като изразходваните така средства са в общ размер на 1 306 914 лева за периода 2014-2016 г.
Всичко това водило до извода, че „БКС – Враца“  не следва да продължи да съществува под сегашната си организационна форма, а да се прекрати чрез ликвидация и на негово място да се създаде общинско предприятие, което да поеме изцяло функциите и задачите му. Като общинско предприятие БКС ще извършва всички дейности на цени, равни на реално направените разходи, като няма да се налага обявяването на обществени поръчки за всяка дейност.
В докладната е посочено, че прекратяването на юридическото лице и създаването на общинско предприятие ще спести разходи на общината в значителен размер. Това от своя страна ще позволи повишаването на качеството на предлаганите до момента услуги и поетапно подменяне на амортизираната техника.
Припомняме, че в началото на годината кметът Калин Каменов се закани да ликвидира БКС и с помощта на председателя на общинския съвет тази седмица може да осъществи намеренията си. След ликвидацията начело на новото общинско предприятие ще застане самият Каменов, който ще трябва да поеме контрола над служителите, повечето от които са от ромски произход. 
04.04.2017, 15:53 часа
5096 9
Коментари

в-12

28.05.2017, 18:30 часа
Иванова,ша търпиш та и ръченица ша тропнеш мааама ти комуниска!

мури

28.05.2017, 18:30 часа
Пури от тези три реда дето си написал нищо не може да се разбере въпреки, че използваш и кавички, явно си много тъп или слабо грамотен.

Иванова

28.05.2017, 18:30 часа
врачани до кога ще търпите поредният малоумник кмета.Ще назначи за управител по-голям малоумник от герб да ръководи предприятие с 42 годишна история, дошъл от майната си и фалирал собствената си фирма за сметопочистване в софия.

Пури

28.05.2017, 18:30 часа
Много "умни" думи в докладната, сложни за поръчковия Стоян Милчев почти непознати за "интелигентния" Антов и преписани от Владо Мастиката от стар доклад, целта е почистването на Враца да стане от фирма на ГЕРБ!

Евелинка

28.05.2017, 18:30 часа
Този кмет за има нема две години пак понаправи нещо във Враца,че предишните за двадесет години една тротоарна почка не са турили у града.

До айдуци и разбойници

28.05.2017, 18:30 часа
До сега ги гушеха тия от БКС и намираха препитание една част от циганите във Враца. След това ще дойде някоя "наша" фирма и такива цени за услуги ще ни тресне, че ще ревем на умряло,, а положението с чистотата на града може да стане и по-лошо.

Врачанин

28.05.2017, 18:30 часа
Тоя педал ще затърка враца

айдуци и разбойници

28.05.2017, 18:30 часа
Само така!Тия от БКС гушат нашите пари от данъците ,който плащаме!

Владо Мастиката

28.05.2017, 18:30 часа
Браво.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha