Сензационно откритие на Рупите! Намериха 1200 килограмова плоча с уникален надпис

Сензационно откритие на Рупите! Намериха 1200 килограмова плоча с уникален надпис Иманяри, които от 30 г. ровят античния град Хераклея Синтика в Рупите, на километър от къщата на Ванга край Петрич, се натъкнаха на уникална надгробна плоча. Заради огромните ѝ размери - над един тон, не успели да я приберат навреме. Успели обаче да разграбят всичко в некропола.
Докато иманярите се организират за тежка техника, за да да измъкнат находката, полицията и археолозите ги изпревариха. Надгробната стела със старинни гръцки надписи, каквито у нас има само няколко, е с тегло над 1200 кг и височина 1,70 м, широка и дълга е по 65 см, във формата на паралелепипед. Датирана е от II в. след Христа.
След като директорът на Националния археологически институт при БАН доц. Людмил Вагалински подал молба за съдействие, служителите от “Национална полиция” стигнали до кръг от лица, които вече търсили купувач, и предлагали мраморната плоча с надпис на старогръцки език, открита край Рупите. На 4 април е установено точното къде се намира археологическата ценност и тя бе показана пред медиите.
На надгробната плоча има напълно четлив текст във формата на стих. В него се разказва за смъртта на мъж от района, вероятно търговец. Археолозите от екипа на доц. Вагалински допускат, че мъжът се е прибирал от Пауталия и тогава е бил убит. Текстът е разчетен от Николай Шаранков, преподавател в катедрата по класическа филология в СУ “Св. Кл. Охридски”.
“Убитият е Касандър”, е част от текста на камъка, писан от брата на починалия - Пирий.
Касандър е имал жена и дете и тръгнал с приятел по търговски дела до град Пауталия (днешен Кюстендил). Хераклея Синтика и Пауталия са били свързани с търговски път по поречието на р. Струма. На връщане към родния си град Касандър бил предаден на разбойници, които го убили, разказа пред медиите епиграфът Шаранков. Братът Пирий тръгнал да го търси, но открил тялото му.
Издигнал му надгробен камък, на който описал цялата криминална история в стихове. Обикновено на надгробни плочи се изписва само името на починалия. Рядко се срещат подобни дълги описания, още повече в стихотворна форма, което прави масивния камък особено ценен.
Директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов, който също участва в разкопките, е категоричен, че подобен надпис в стихове е единствен в района на Средна Струма.
“Дори и след падането под римска власт гръцко-македонският град Хераклея Синтика продължава да бъде културно-икономически център на Средна Струма. Интересното в този надпис е информацията, която се крие, и освен описанието на този криминален акт се споменава едно селище - Сармея, което досега не е било известно и се е намирало между Хераклея Синтика и Пауталия”, каза доц. Людмил Вагалински.
Разкопките на античния град край Петрич започнаха на терен преди 10 г. Още тогава археолозите установиха, че иманяри отдавна копаят на мястото и то е заприличало на лунен пейзаж. Не е ясно какво са съсипали, но сега специалистите установиха, че древният град в югозападния край на възвишението Кожух, където има загаснал вулкан, е съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. Завладян е от бащата на Александър Македонски - Филип Втори, който идвал тук за лов на лъвове.
Миналото лято археолозите откриха римско корито на фонтан с три лъвски глави, от които изтичала вода. Едната от главите е отчупена. Коритото е изградено изцяло от мрамор, с дължина 2,50 м и ширина 1 м.
“Изработката на коритото за чешма с три лъвски глави е майсторска. Би трябвало да е свързано с голямата реконструкция, която е правена на площада пред базиликата към края на III век сл. Хр.”, обясни доц. Вагалински.
Освен коритото бе разкрит зидан римски канал с внушителни размери. Той датира отпреди 1700 г., но продължава да функционира, отвеждайки водите към река Струмешница. Римският канал има облицовка от хоросан с дялан камък по стара елинистична традиция. От III век пък са намерените еротичен свещник, маска на Силен, сатирът на Дионис, статуетка на самия бог на виното, театрални маски и фигури, изработвани в съществувалата в античния град работилница.
През миналото лято бяха разкрити и останки от тоалетна. Те излезли при разкриването на римската градска базилика. Предполага се, че сградата, от III в. сл. Хр., е била търговска и съдебна палата, използвана е и за културни прояви като своеобразен античен НДК отпреди 18 столетия.
Сградата се намира на 8 метра дълбочина. Съдии и търговци, които са се събирали да решават важни обществени и съдебни въпроси, са ползвали тоалетната, като са слизали по специални стълби до нея.
Доц. Вагалински пък се гневи, че иманярите съсипват историческото наследство и никой не иска и няма воля да ги спре. “Преди години в България имаше 100 хил. иманяри. След това се забеляза спад и сега са около 30 хил. В последните години обаче забелязвам силен подем и възраждане на този “поминък”, който оставя страната ни разкопана по начин, по който дори в Африка не го правят”, ядосва се археологът. 
10.04.2017, 11:42 часа
2810 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha