Почина първата жена министър на отбраната на Испания

Почина първата жена министър на отбраната на Испания Карме Чакон, първата жена министър на отбраната на Испания и важна фигура за Социалистическата партия, почина на 46-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Според съобщение на партията тя е починала вчера от вродено сърдечно заболяване. Чакон взе участие в процес на модернизиране на испанските въоръжени сили, когато застана начело на министерството на отбраната през 2008 г. в кабинета на Хосе Луис Родригес Сапатеро. Социалистическата партия я определи като човек, който винаги е бил "в авангарда" на политическата формация.
"Въпреки младостта си Чакон страстно бранеше социалистическите идеали и с времето се превърна в много важна фигура в нашата партия", се казва в партийна декларация.
Преди да стане министър на отбраната, Чакон е министър по въпросите на жилищната политика и депутат. При оттеглянето на Сапатеро през 2011 г. тя се кандидатира за председател на социалистите, но загуби изборите от бившия министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба.
Между 2012 и 2016 г. отговаря за международните връзки на партията, след което напуска политиката и основава правна кантора в Мадрид. Тялото на Чакон е открито от полицията в дома й вчера след подаден сигнал от нейни роднини, които не могли да се свържат с нея. Тя бе омъжена с едно дете, отбелязва БТА.
10.04.2017, 16:04 часа
912 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha