Почивните дни през 2017-а носят 1,5 млрд. лева загуби

Почивните дни през 2017-а носят 1,5 млрд. лева загуби 12 са почивните дни извън събота и неделя по повод различни празници тази година в България. От началото на 2017 г. не се сливат празничните дни и не се отработват, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник.
Така около 6 май, който е в събота, ще се почива и на 8 май – понеделник, а за Бъдни вечер – 24 декември, ще се почива и на 27 декември. На същия принцип почивен беше и 2 януари.
Работата на официални празници и в почивни дни се заплаща допълнително.
Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя.
Заради този факт 1,5% от БВП или 1,5 млрд. лв. няма да бъдат изработени, изчислява председателят на АИКБ.
Велев е категоричен, че в у нас почивките па празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС. Българският работник често използва болнични – средно по 10 дни в годината. Именно затова и заплатите са най-ниски, заяви представителят на работодателските организации пред bTV.
Данните на „Евростат” за отработени дни в седмицата – последното изследване от 2015 г., сочат, че българският работник е в златната среда, на последно място е Холандия. Изследването по полове обаче показва, че българската жена има най-много отработени дни в Европа. Водещи при мъжете е Турция.
Според синдикатите обаче българският работник е тотално подценен.
„В ЕС сме на последно място по размер на възнагражденията”, припомни Йоанис Партениотис от „Подкрепа”. По думите му българският работник е много натоварен.
Относно големия брой болнични у нас синдикалистът каза: „Когато има повече ангажираност, има и по-голяма амортизация”.
14.04.2017, 16:13 часа
1460 4
Коментари

Мирослав Алексиев

28.05.2017, 18:30 часа
1.5млрд лева ??? Егати икономиката, а какви ли са печалбите на тези фирми тогава!? И защо не дават сносни заплати,ако изобщо дават а само реват!!? :(

Гацо Бацо

28.05.2017, 18:30 часа
на работа е да им платят двойно .Така ще си увеличат с по-малко печалбата ,а не да имат такива загуби.Как ги изчисляват "загуби"от почивни и празнични дни за работещите....пълен абсурд!

Гацо Бацо

28.05.2017, 18:30 часа
Абсобютни манипулации !!! Почивните дни (падащи се през седмични дни )за 2017 год в България са 12,а същите в Германия са 13 ! Като гледам икономиката на Германия е фалирала според притенциите на този палячо.Като искат да извикат хората си

Уйкенд

28.05.2017, 18:30 часа
М`чи тъй , де ! Кви са тия почивки , та шефовете да обеднеят с 1,5 млрд лева ! Я - бегом на трудовия фронт , народе , с проблейване ! Пък проскубаните заплати - за лекарства , за леглото в болницата , за данъци и такси , ако остане нещо - и за помен
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha