Страстите около референдума в Турция взеха две жертви

Страстите около референдума в Турция взеха две жертви лед сбиване пред изборна секция в югоизточната турска провинция Диарбекир двама души загинаха, съобщава "Фокус" като цитира телевизионния канал ABC News. 

Спор между две семейства е прераснал в смъртоносно сбиване в градината на селско училище, където хората гласуват на референдума за изменения в Конституцията на Турция. Засега не е ясна причината за спора. Според турска информационна агенция, свата въпрос за "различия в политическите мнения". Един човек е настанен в болница, двама са задържани. Днес турците гласуват "за" или "против" поправки в основния закон на страната. Предвижданите промени в Конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на президента.
Ако референдумът има успех, към новата система ще се премине през 2019 г.
Според новите поправки следващите избори за президент и парламент ще се проведат на 3 ноември 2019 г.
"Днешният референдум е вот за бъдещето на Турция“, заяви пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган.
"Дай Боже тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето, правейки очаквания избор“, коментира държавният глава, след като гласува в азиатската част на Истанбул.
Ердоган заяви, че "ще постигнем съвременната цивилизация, мечтана от героя Ататюрк”, макар референдумът да цели окончателно премахване на политическата система, създадена преди век.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу остро критикува днес чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху исторически референдум в Турция за разширяване на президентските пълномощия.
Някои "от чужбина се опитаха да кажат на турската нация какво да прави", посочи Чавушоглу.
"Те заеха страна, но днес решението принадлежи на нашата нация", каза той.
Чавушоглу не уточни кого има предвид, но по време на кампанията за референдума се създаде силно напрежение между Турция и някои европейски страни, по-специално Германия и Холандия.
Според премиера на страната Бинали Йълдъръм всякакъв резултат от референдума ще е успех за нацията.
 
16.04.2017, 15:22 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha