Турция разполовена след референдума, опозицията оспорва резултатите

Турция разполовена след референдума, опозицията оспорва резултатите Двете основни опозиционни партии в Турция обявиха, че ще оспорят резултатите от референдума проведен в неделя, при които, 51,35% от гражданите подкрепиха конституционните промени, с които ще се увеличат правомощията на държавния глава. Като 48,65 % от избирателите са гласували с „не“. От прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) заявиха, че какъвто и да е крайният изход от допитването, те ще оспорят две трети от подадените гласове, защото „има индикации за изборни манипулации в рамките на 3-4%“.
По-рано заместник-председателят на най-голямата опозиционна сила в страната – Републиканската народна партия (РНП) Бюлент Тезджан осъди „нарушенията“, извършени от изборните органи, а Ердал Аксюнгер, който също е заместник-председател на партията, заяви че вероятно около 60% от гласовете ще бъдат оспорени. „Повярвайте ми, тези избори не са приключили“, заяви той пред местен телевизионен канал. „Резултатът е напълно невалиден. Декларираме това“, добави той. „От сутринта регистрирахме нарушения“, заяви той. Турските медии съобщиха, че лидерът на РНП Кемал Кълъчдаролу е свикал извънредна среща на партийното ръководство по въпроса.
По рано в неделя, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция прие много дискутирано, и оспорвано решение, че бюлетините, които нямат официалния печат на комисията ще бъдат приети за валидни и ще бъдат преброени. Специалисти определиха това решение за безпрецедентно. Но от комисията признаха, че се наложило това решение да бъде одобрено, защото има много жалби на избиратели за гласуване с бюлетини без официален печат. При предишните избори бюлетините без печат бяха обявени за невалидни. Европейският съюз от своя страна призова правителството на Турция да търси възможно най-широко национално съгласие след като президента Реджеп Тайип Ердоган, макар и с малко, се оказа победител на референдума за конституционни промени, които ще му дадат допълнителни властови правомощия.  
„С оглед на близките резултати на референдума и дълбоките последици на конституционните промени ние…призоваваме турските власти да търсят възможно най-широко национално съгласие при тяхното прилагане“, гласи съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан. „Конституционните промени и особено тяхното практическо приложение ще бъдат оценявани в светлината на задълженията на Турция като страна член на ЕС и като член на Съвета на Европа“, се казва още в изявлението.
„Приканяме Турция да вземе под внимание опасенията и препоръките на Съвета на Европа, включително по въпроса за извънредното положение“, гласи текстът. Освен това след положителния отговор, който гражданите на Турция дадоха на предложените конституционни промени, водещи германски политици в Брюксел от Съюза (ХДС/ХСС), „Левица“ и Свободната демократическа партия призоваха за прекратяване на преговорите за членство в Общността, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Пълноправното членство на Турция в ЕС вече не може да бъде преследвана цел, заяви Манфред Вебер, лидер на най-многобройната група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия. Аналогично мнение изрази и Юлия Кльокнер, вицепредседателят на ХДС.  С оглед на факта, че крайните резултати от референдума все още не са официално оповестени, правителството в Берлин към момента се въздържа коментари. Единствено външният министър Зигмар Габриел призова за спокойствие и благоразумие. Управляващите в Турция изразиха задоволството си от постигнатия резултат. В изявление пред граждани събрали се пред резиденцията в Истанбул, президента Реджеп Тайип Ердоган потвърди ще печели референдума с 51.5%.
„Народа беше единен и не се раздели. Благодаря ви за подкрепата. Заедно вървим по този път. Турция ще прави още по-големи крачки. Ние ще продължаваме да служим на народа си.“, заяви държавният глава. Ердоган заяви, че ако се наложи ще направи още един референдум относно връщането на смъртното наказание. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм, в традиционно обръщение пред привърженици на партията, от балкона на партийната централа в Анкара, обяви победа на референдума и заяви, че Турция е отворила „нова страница“ в своята демокрация. „Според неофициалните резултати президентската система е потвърдена с положителен вот“, обяви Йълдъръм. „Решението е взето от народа. Отворена е нова страница в историята на нашата демокрация“, заяви премиерът.
 
17.04.2017, 09:33 часа
449 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha