В Монтана прославят Дунавското хоро

В Монтана прославят Дунавското хоро Прослава на Дунавското хоро организират на 18 април в Монтана на централния площад “Жеравица”. Гражданите и гостите ще се включат в празничното веселие с концерт на Духов оркестър “VIVO – Монтана”. Така ще бъде отбелязана 80-годишнината на Дунавското хоро, съобщи Нели Василева, главен експерт по култура и вероизповедния в община Монтана.
Самото Дунавско хоро е създадено точно на тази дата. Емблематичната творба на Дико Илиев ще прозвучи в началото и края на концерта. Младите музиканти под диригентството на маестро Пламен Крумов ще изпълнят още любими произведения на корифея на българското хоро. Инициативата е част от националната кампания на Съюза на българските музикални и танцови дейци за съхраняване на музикалната памет на нацията. Освен почитатели на Дико Илиев и духовата музика, на концерта специално са поканени и всички танцови ансамбли от Монтана. Събитието ще започне 18 часа на централния площад.
Дико Илиев е български композитор, музикант и диригент.
Създава няколко духови оркестъра във Врачанско и Монтанско. В основата на творбите му лежи народното творчество. Той е създателят на жанра хора за духови оркестри.
На неговите незабравими творби са посветени Празници на духовите оркестри “Дико Илиев” в Монтана.
Роден е през 1898 г. През 1911г. постъпва като музикантски ученик в духовия оркестър на 16-ти пехотен ловчански полк в Орхание. Оркестрант във Военното училище в София (1919–1920). След Първата световна война преустановява тази дейност, като свири само допълнително по селски сватби във Врачанско (1920–1931). Почти цялата му по-нататъшна служба е свързана с оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк(1931–1958). През 1948 г., след успешно положен изпит, до излизането му в пенсия е негов диригент. Диригент на духовия оркестър към читалището в Оряхово. Създава много духови оркестри във Врачанско и Монтанско.
Д. Илиев е уникално явление в българската музикална култура. На 19 години написва първото си хоро за духов оркестър - известното „Искърско хоро“ (1917). Неговите прави хора за духов оркестър са придобили изключителна популярност и се възприемат като съвременни фолклорни образци на северняшките прави хора. Творчески особено плодотворен е периодът на съвместна работа с диригента на гарнизонния оркестър в Оряхово чешкият капелмайстор Александър Вейнер (1931-1941), когато Дико Илиев пише най-популярните си хора и маршове.
Автор е още на еленини, дайчови и самоковски хора, ръченици, както и на около 20 марша, музикални китки и др. Обявен е за почетен гражданин на Монтана.
 
17.04.2017, 14:43 часа
8747 1
Коментари

дрът врачанин

28.05.2017, 18:30 часа
тъпанарете от враца дадоа на кутлувица да окраде нашио бае дико и да печелат от името му веднага оставака на целио отдел кулнура тунеядци такива
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha