Полицията арестува заподозрян за запалените коли тази нощ в Козлодуй

Полицията арестува заподозрян за запалените коли тази нощ в Козлодуй Има задържан за палежите на автомобили тази нощ в Козлодуй. Собственикът на опожарения пред блок №22 в Козлодуй „Фолксваген пасат“ Анатоли Димчев предполага, че огънят е за отмъщение. Според него в историята вероятно е замесен негов бивш подчинен в Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, който е бил уволнен същия ден заради системни нарушения на трудовата дисциплина. Всъщност освен личния автомобил на Димчев е направен опит да бъде унищожено и паркираното до него „Рено Клио“, ползвано от съпругата му, но съсед е загасил бързо пламъците и те не са успели да предизвикат сериозни щети по втората кола.
„Аз имам своите подозрения от къде идва това посегателство срещу мен. Не обвинявам никого и не е моя работа да правя това, но все пак тая подозрения. Преди време констатирах множество нарушения на трудовата дисциплина от един от моите подчинени - Тошко Йорданов, за което уведомих прекия си ръководител, който от своя страна е подал докладна по случая до изпълнителния директор на ДП РАО, като едно от изискванията беше да се направят разпечатки за влизанията и излизанията на това лице през зоните за достъп. Доколкото разбрах той е фигурирал многократно в тези разпечатки, което означава, че многократно е била нарушавана трудовата дисциплина, Правилника за вътрешния трудов ред, който е установен в ДП РАО и това не е било еднократно или за един период, а рецидив. Като негов пряк ръководител, мое задължение е да информирам моя пряк ръководител, след като съм констатирал самоволно напускане на нарядите и това направих.  След задължителните проверки се взе решение този човек да бъде освободен от работа. Вчера (б.а. 18 април 2017 г.) дефакто му беше първия работен ден след болничен и му беше връчена в мое присъствие заповедта за освобождаване от работа. Той поиска да я прочете, после я подписа и му връчиха обходен лист. Тръгна си без да каже нищо“, разказва предисторията Анатоли Димчев. Той не би заподозрял връзка с това уволнение и палежите, ако преди това не е бил заплашван.
„Аз лично от него не съм получавал заплахи, но той чрез друг човек е отправял заплахи към мен, че ако бъде уволнен още същия ден ще бъда осакатен, пребит и такива подобни. По тази причина подозирам, че палежът на автомобилите ми е пряко свързан с това нещо – вчера в 10 -10.30 часа беше освободен от работа и нощта в 3 часа колата ми е запалена. До вчера не съм имал никакви проблеми – нито съм имал пререкания с някой, нито дължа пари на някой и в един момент този човек е освободен от работа и същата вечер ми гори колата. Няма нормален човек, който не би си помислил, че има връзка“, категоричен е Димчев.
Човекът, пред когото са изречени заплахите, също е служител на ДП РАО и общински съветник. Йордан Иванински  потвърди думите на Димчев.
„Беше някъде в края на месец февруари, към 17.00 часа следобед ми се обади Тошко да се видим някъде на четири очи. Видяхме се и разговора започна с това, че той ми каза „Нещо си говорил за мен пред изпълнителния директор, че не мога да бъда уволнен“. Аз му казах, че това са пълни глупости и тогава той ми  каза: „Да кажеш на Анатоли, че ако ме уволнят заради него, още същия ден взимам една тръба и ще го ликвидирам, ще го оставя инвалид“. Казах му, че това са големи приказки и ако има нещо да казва на Анатоли да му го каже лично. Това беше. На другия ден видях Анатоли и му предадох разговора, да си го има предвид. С Тошко само се познаваме, не ми е подчинен или нещо подобно. Анатоли обаче му е пряк ръководител и беше констатирал през месец януари, че е имал самоотлъчки от работа, заради което е уведомил своя началник. Защото Анатоли е отговорен за неговите подчинени и ще отнесе той наказание, ако не вземе мерки и не упражнява контрол върху персонала си“, обясни Йордан Иванински. 
Анатоли Димчев сега се притеснява силно за живота и здравето си, за семейството му и за имуществото му, като твърди, че не е очаквал, че заканите могат да бъдат изпълнени.
„До този момент с него сме имали нормални колегиални взаимоотношения, близо 19 години работя с него и не еднократно сме говорили за нерегламентираното му излизане от работа. Той работи като манипулант в сектор „Демонтаж“ на Първи контур. За изминалата 2016 година той има отработени 67 дни – всичко останало са болнични и отпуски. За тази година работните му дни са около 27. Сами преценете каква работа може да се върши за толкова присъствие. За това също са уведомени преките ми ръководители. Но той счита, че уволнението му е по моя вина. Доколкото знам има някакъв бизнес с поставяне на интериорни врати и аз нямам нищо против, стига това да не му пречи на работата, за която е назначен в ДП РАО. Бизнеса си го върши след работно време“, допълни още Анатоли Димчев.
По всяка вероятност има връзка между неговия случай и палежа на другия автомобил тази нощ – „Хонда Сивик“, която изгоря пред блок №61. Според Димчев, част от доказателствата за освобождаването от работа на неговия подчинен са разпечатките, от които става видно колко пъти в последните месеци е влизал и излизал от контролираната за достъп зона на територията на АЕЦ, а човекът работи точно в тази служба. 
19.04.2017, 18:40 часа
5755 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha