Изкуствени облаци може да спасят кораловите рифове

Изкуствени облаци може да спасят кораловите рифове Големият бариерен риф край Австралия продължава да загива и сякаш процесът е необратим. Учените обаче не се отказват, но вече прибягват до нетрадиционни методи в опит да спасят кораловите рифове. Един от тях е използването на изкуствени облаци, съобщава онлайн изданието MIT Technology Review.
Една от причините за умирането на коралите е твърде високата температура на водата. Затова учените смятат, че могат да създадат "щит", който да отразява повече топлина от Слънцето и да защити по-добре коралите в морето.
За целта просто съществуващите вече облаци в района трябва да се направят по-ярки. Според учените това може да стане чрез разпръскване на солни частици в облаците. Те увеличават образуването на капки, което води до по-големи и плътни облаци. Освен това може да се регулират според количеството сол и да се постигне оптимален баланс.
Разпръскването на сол в голяма степен е и безопасно за околната среда. Според учените най-големият замърсител биха били корабите, от които ще се извършва самият процес.
От следващия месец учените ще започнат тестове на теорията си чрез климатични модели. Целта ще бъде да се определи колко точно ярки трябва да са облаците, за да се постигне необходимият ефект. Резултатите от тестовете ще покажат дали техниката е приложима и ще дадат ориентир за необходимите средства.
24.04.2017, 14:43 часа
604 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha