Сага без край! Калин Каменов отново загуби съдебен спор с уволнен директор

Сага без край! Калин Каменов отново загуби съдебен спор с уволнен директор Кметът на Враца Калин Каменов за трети път губи съдебна битка с уволнен директор, научи BulNews.bg. Шефът на общинското предприятие „Социални дейности“ Гошо Недялков вече е спечелил делото на две инстанции, но от общината могат да обжалват пред Върховния касационен съд.
Недялков е назначен на работа лично от Каменов след проведен конкурс за директор, като договорът му е в сила до 15 февруари 2019 година. Той е назначен на поста на същата дата миналата година, като няколко месеца по-късно - на 25 юли, е бил уволнен от Каменов. Врачанинът оспорил уволнението си пред съда, а магистратите го възстановили на работа на 31 октомври на директорския пост. Ден по-късно Недялков бил отново уволнен от Каменов, тъй като по време на неговото отсъствие вече бил насрочен нов конкурс, спечелен от Емилия Александрова.
Недялков отново завел дело в съда. Този път, освен отмяна на уволнението и възстановяване на длъжността директор, той поискал и обезщетение от 1 457 лева, тъй като за времето от 25 юли до 30 октомври работел в предприятието на по-ниска длъжност – „социален работник“, за което получавал и по-ниска заплата.
Познатият сценарий се повторил и магистратите от районния съд за пореден път признали уволнението на Недялков от Каменов за незаконно и го възстановили на длъжността „директор“ на общинското предприятие социални дейности. Дружеството пък е осъдено да изплати 554.27 лева обезщетение на Недялков, както и 634.78 лева адвокатско възнаграждение.
От общината обжалвали решението на районните магистрати в окръжния съд във Враца. Съдебният състав проверил дали следва да се прекрати трудов договор, сключен с работник, който изпълнява  работа, за която се предвижда да се заема въз основа на  конкурс, който вече е спечелен от този работник, за да може работата да се заеме от друг работник, спечелил конкурс за същата работа, но проведен по-късно. Според окръжен съд отговорът на този въпрос е отрицателен.
„Правната доктрина и съдебна практика приемат, че при отмяна на незаконно уволнение и възстановяване на работника или служителя на заеманата преди уволнението длъжност не възниква ново трудово правоотношение, а се възстановява прекъснатото такова с незаконното уволнение и трудовият договор продължава действието си така, сякаш изобщо не е бил прекратяван. Недопустимо е това трудово правоотношение да се прекрати, за да постъпи на работа на друг работник, който е спечелил по късно преведен конкурс за същата длъжност“, категорични са магистратите. 
Те посочват, че е било въпрос на работодателска целесъобразност дали да се проведе конкурс за длъжността директор на ОП "Социални дейности" веднага след уволнението на заемалия тази длъжност. Конкурсната процедура не е опорочена, но при възстановяване от съда на уволнения Недялков, трудовото правоотношение с Емилия Александрова следва да се прекрати, доколкото не може да се допусне съществуване на трудово правоотношение на две лице за една и съща работа.
Как ще продължи сагата и кой ще бъде директор на ОП „Социални дейности“, за сега не  е ясно, защото най-вероятно предстои обжалване и на по-горна инстанция. Ако съдът приеме, че Недялков наистина е уволнен за пореден път незаконно от Каменов бъде върнат на поста, то другата директорка Емилия Александрова няма как да остане на същата позиция. Ако дамата бъде свалена от поста също може да търси правата си по съдебен ред, защото също е спечелила конкурса за директор.
26.04.2017, 08:35 часа
5091 5
Коментари

пламен

28.05.2017, 18:30 часа
досега в историята на гр Враца никой кмет нее псуван и обиждан толкова колкото този,требва да си много тъп за да неразбереш че хората тука не те искат и не те уважават,бегай на некаде да ти еба майката да ти еба НЕСТАВААААШ ЗА КМЕТ!!!!!!!

МИРЯНИН

28.05.2017, 18:30 часа
УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОЗИ КМЕТ СИ ПОЗВОЛИ ДА КОНТРОЛИРА ПАРКИНГА НА ВРАЧАНСКА МИТРИОПЛИЯ КОЙТО Е ЦЪРКОВНА ЗЕМЯ . НЕКА СЕ ПОКАЕ !

brei

28.05.2017, 18:30 часа
какво ще да е завършил , по важното е че нищо хубаво не се случва в този град .нищо не се оправя , нищо от обещанията му в нито една област не се изпълниха пълен провал ,ааа вдигна си заплатата

МАНОЛ

28.05.2017, 18:30 часа
Клани е завършил свиркаджийство!

Язе от комплексо

28.05.2017, 18:30 часа
Кланииии ти не беше ли завършил Право бе да та е*а у дреАта да та е*ба....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha