Лютви Местан: Ако изборите в България бяха честни, ДОСТ щеше да влезе в Народното събрание

Лютви Местан: Ако изборите в България бяха честни, ДОСТ щеше да влезе в Народното събрание На тези избори се случихме категорично и получихме 10 пъти по-висок резултат от прогнозираното, заяви в сутрешния блок на БТВ председателят на ДОСТ Лютви Местан.
Ако изборите в България бяха честни, ДОСТ щеше да бъде представена в Народното събрание. Тези избори бяха проведени в драстично нарушение на Конституцията и погазване на правото на български граждани да влязат у нас. Дори президентът инициира законодателни промени, за да попречи на ДОСТ да влезе в парламента, което говори за тежестта на политическата ни формация. Хубавата новина е, че това, което постигна ДОСТ на последните избори, е само началото. Ние ще продължим и ще се случим парламентарно, защото сме обречени да успеем, заяви Местан.
По думите му няма намеса на Турция във вътрешните работи на България. Има заявка за добросъседски отношения. Турция е доказан добронамерен съсед на България, въпросът е как ние отговаряме на тази добронамереност. Без Турция е трудно мислима общоевропейската сигурност и сигурността на България и борбата с тероризма. Съзнателното влошаване на отношенията с Турция може да има много тежки последици и за разколебаването на евроатлантическата ориентация на България. Това може да отслаби южния фланг на НАТО. Турция задържа 3,5 милиона бежанци, което е половината от населението на България, и е похарчила за тях 25 милиарда, посочи лидерът на ДОСТ.
Местан отрече категорично ДОСТ да се финансира от Ердоган. По думите му политическата формация се издържа от членски внос и от доброволни дарения. Ние и не се нуждаем от много пари. Когато една партия има силна кауза, тя няма нужда от много пари, подчерта председателят на ДОСТ.
Той потвърди, че охраната му от НСО е свалена, но заяви, че не се страхува за живота си. Имам лична охрана, един охранител, уточни Местан.
В България се очертава сценарий за участието на крайните националисти с министри в правителството. Ако това се случи, представителите на малцинствата ще се почувстват така както през Възродителния процес. Тези крайни националисти ни наричат човекоподобни. Борисов знае, че това е проблем и е много вероятно да се опита да направи една елегантна маневра и да включи в кабинета етнически турчин, зад който да се скрие като зад параван едно фашистко управление. Но не смятам, че има достоен представител на общността, който да приеме ролята на параван за крайни националисти, които са поругавали софийската джамия и са упражнявали насилие върху възрастни жени. Ако това се случи, ще отправя отворено писмо към този човек да не приема, защото има ценности, които стоят по-високо от властта, каза още Лютви Местан.
27.04.2017, 10:30 часа
473 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha