Гергьовденската плешка – по-евтина от Великденската

Гергьовденската плешка – по-евтина от Великденската С около 25% може да е по-евтино агнешкото месо по магазините за Гергьовден. Причината за спада на цените е, че много български агнета са останали непродадени преди Великден в кошарите на стопаните.
Според Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, причината за спада на цените е и в нелоялния внос преди Воскресение Христово.
"Така във фермите останаха много непродадени агнета и сега търговците на едро натискат стопаните да им го дават и по 4 лв. за килограм живо тегло", обяснява браншовикът пред "Монитор".
По думите му хората са принудени да продават по-евтино, защото това е последният им шанс да си пласират отгледаната стока. По този начин обаче по-голяма печалба ще остане у прекупвачите, смята Синапов.
По Великден изкупната цена стигна 6 лв. Животновъдът смята, че е време държавата да вземе мерки за защита на родните производители.
2 дни преди Великден по месарниците на Женския пазар агнешката плешка се продаваше от 11,30 до 11,50 лв. кило, а бутчето бе около 13,50 лв. Според търговците преди Гергьовден цените се очаква да бъдат поне с лев-два по-ниски.
Има вероятност и в големите търговски вериги агнешкото да е по-евтино, отколкото по Воскресение Христово, когато цените варираха в широки граници от 14,90 за плешката до 20 лв. за бутче.
Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи, което да бъде представяно като родно производство, прогнозират от бранша.
28.04.2017, 08:21 часа
750 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha