Нашенец представи Северозапада в международен форум

Нашенец представи Северозапада в международен форум В регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе се състоя двудневна международна научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“, която се посвещава на знаковите годишнини от националната и световната история: 10-годишнината от приемането на България в Европейския съюз, 140-годишнината на руско-турската война, 180-годишнината от рождението на Васил Левски и 470-годишнината от рождението на Сервантес. Тя имаше за цел да интерпретира темата за свободата като изконно човешко право, условие за активна позиция, предпоставка за творческо развитие, начин за осмисляне на света и пространството, среда за споделяне на знание и добри практики в сферата на историята, литературата, религията, културата, икономиката, технологиите, архитектурата, дизайна и други области на човешкото познание.
Домакин беше директорът на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Като пожела успех и ползотворни дискусии на участниците, тя обобщи: „Ще бъде чудесно, ако  успеем да надградим още едно, следващо стъпало в теоретичните и практическите подходи към осмисляне и отстояване на мястото на библиотеката в съвременния обмен на човешки мисли, достижения и предизвикателства.”
Поздравителен адрес поднесе заместник-областният управител на област Русе Росен Миланов. Директорът на дирекция „Култура и образование“ в община Русе Ирена Петрова, приветствайки участниците в конференцията, каза: „Подобни събития са от изключително голяма значимост най-вече за младите хора. Да говорим за свободата и за нейните различни аспекти, е чудесна инициатива, тъй като наблюдаваме дефицит в разбирането й в нейния истински смисъл“, след което връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов.
Видеообръщение изпрати заместник-председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Мария Габриел.
Научен ръководител на конференцията бе чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Илчев, който подчерта: „Българите гледат в миналото си понякога като далтонисти. По-страшно е обаче, когато миналото ни изглежда „мъртво”. А това означава, че младите хора престават да си задават въпроси за това минало, което е още по-страшно.” Проф. Илчев акцентира в своя доклад върху историческите факти около 3-ти март - една дата, която според нашия известен учен е достойна да бъде национален празник  и истински паметник на българската свобода.
Участници в конференцията бяха професори, доценти, доктори на науките и докторанти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Пекинския университет за чужди езици и Института за исторически изследвания при БАН.
Сред докладчиците беше и председателят на дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов – литературен критик, член на Съюза на българските писатели, който изнесе доклад на тема „Свободата в творческия яз на Яна Язова”. „Колчем пъти изчитайки в унес кое да е от книжните отрочета на Яна Язова, все се питам: що за човек е тази авторка, що за психика е; що за състояние на духа е притежавала. И… стигам до извода: такъв човек, такава психика; такова състояние на духа може да има едно единствено определение – с в о б о д е н!” – заяви г-н Йорданов.
В рамките на форума, бе уредена документалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ на националния музей „Васил Левски“ в Карлово, посветена на 144-годишнината от гибелта на Апостола. Конференцията се осъществява в партньорство с националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и факултета „Природни науки и образование“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“.
28.04.2017, 10:01 часа
904 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha