Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата

Бутат 110-годишна къща, доскоро била паметник на културата Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София, който се намира на бул. "Васил Левски".
Сградата е известна като "Двойната къща" и е била със статут на паметник на културата до ноември миналата година, когато тогавашният ресорен министър Вежди Рашидов е отменил решението, което прави разрушаването й възможно.
Събарянето на старата сграда започна първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата, пише бтв.
Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата.
Преди дни той каза, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата.
След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че "не е разрешавал бутане на никаква сграда".
"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард „Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик", пише в писмото.
Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише, подчертава Рашидов.
"Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата", пише още в писмото.
 
29.04.2017, 16:21 часа
801 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha