Депутат и кмет тъкаха килими на празника в Чипровци

Депутат и кмет тъкаха килими на празника в Чипровци Алея с чипровски килими посрещаше гостите на днешния празник на чипровския килим. Третокласници и майсторки с половинвековен опит демонстрираха уменията си  на стана. Че могат да броят нишките и да редят цветната прежда показаха и депутатът Дилян Димитров и кмета на Чипровци Пламен Петков.
За празника местния  Исторически музей изнесе на открито най-ценните си експонати. Уникалният „Гарибалди” един от старите модели, тъкан преди повече от век. Симетрично подредените мотиви в три цвята, върху плътен винен фон са все така красиви, въпреки изминалото време. До него бяха подредени няколко „Каракачки”, „Пилета” и всякакви съвременни адаптации на класическите модели, който предприемчиви местни търговци продавали преди 150 години на пазарите в Дубровник.
Край килимите и демонстрациите на площада всеки почитател на уникалните шарки можеше да си избере килим според вкуса и възможностите. Или малък сувенир все във същия стил. Като съзря трима от новоизбраните депутати Дилян Димитров, Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев една от местните килимарки  ги призова да помогнат за съхраняване на занаята.
„Тук преди 30 години имаше повече от 1 000 килимарки, сега има 62. Помогнете да запазим килимарството”, каза тя.
29.04.2017, 21:36 часа
3555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha