Турция бави екстрадирането на съучастник на камикадзето от Брюксел

Турция бави екстрадирането на съучастник на камикадзето от Брюксел Турция бави екстрадирането на съучастник на един от камикадзетата в Брюкселските атентати, съобщи белгийската телевизия ЕрТеЕл. Тя се се сдобила с писмо на сириеца с белгийски паспорт Халед Хатаб, писано от турски затвор, в което той обяснява как е минал през България на път за Сирия. 27-годишният Халед Хатаб е осъден в Белгия за участие в терористична клетка на пътуващи бойци на ИДИЛ.
Освен това Хатаб е близък на Наджим Лахрауи - единият от атентаторите-самоубийци, взривили бомби на международното летище в Брюксел през март миналата година, допълват от медията.Преди да бъде изпълнена присъдата му обаче, белгиецът успява да избяга и отново да се отправи към Сирия. Халед Хатаб обаче е заловен от полицията в Турция при опит да премине турско-сирийската граница и оттогава е в затвора.
В писмо до семейството му и до белгийското посолство в Анкара Хатаб обяснява подробно как е напуснал Белгия и какъв е бил сложния му маршрут – от Ротердам през Рим, а след това пътуване до София. От информацията става ясно, че осъденият екстремист безпроблемно е преминал от България в Турция преди да бъде заловен окончателно от турските власти.
В писмото си Хатаб твърди, че бил противник на "Ислямска държава" и просто искал да помогне на народа си като се присъедини към бунтовниците от Сирийската свободна армия в Идлиб. Версията му обаче е неправдоподобна, според юристи цитирани от телевизията. Според тях по-вероятно е чрез нея той да се опитва да избегне затвора в Белгия.
30.04.2017, 15:06 часа
728 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha