Петя Аврамова посети панахида в памет на загиналите в потопа от 1966 г.

Петя Аврамова посети панахида в памет на загиналите в потопа от 1966 г. Народният представител инж. Петя Аврамова присъства на панихидата в памет на жертвите от трагичното наводнение на 1 май 1966 г.,която бе отслужена в храма „Света Троица” във врачанското село Згориград. Тя бе водена от врачанския митрополит Григорий.
„Ние трябва да помним това събитие и да молим бога, повече никога да не се случват подобни трагедии, не само в тази община, но и в целия свят”, каза митрополит Григорий.
На отбелязването на годишнината от трагичното събитие присъстваха кметът на Згориград Асен Петров и десетки жители на селото загубили свои близки по време на наводнението. Пред паметника на 34-те жертви от Згориград в двора на храма бяха поднесени цветя.
Трагедията, станала преди 51 години, е причинена от поройни дъждове, които водят до скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над селото. Очевидци разказват, че стихията от над 500 000 тона мътна и кална маса, помита всичко по пътя си. Според официалните данни жертвите на наводнението са 107, а над 300 семейства остават без дом. 
01.05.2017, 15:21 часа
2048 1
Коментари

Вачо Ротативката

28.05.2017, 18:30 часа
Тази кака да свърши нещо, че само свещи да пали два мандата не върви. А много излъга Врачани, но с пробитата избирателна система пак излъга избирателите. Тя ще работи за Фотото да си купи още някой имот, ама у гробищата нищо няма да занесат.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha