Потрес! Отмениха глоба на фирмата, отровила водата на две врачански села

Потрес! Отмениха глоба на фирмата, отровила водата на две врачански села Фирмата, отровила водата на две врачански села през есента на миналата година, се размина без абсолютно никакви последствия, научи BulNews.bg. Преди дни районният съд отмени наложената санкция заради… неточности в наказателното постановление.
През ноември миналата година водата в някои от обществените чешми в Чирен и Лиляче беше обявена за отровна от Регионалната здравна инспекция във Враца. В нея бяха намерени амониев йон, нитрати, нитрити и ешерихия коли. Виновниците за екокатастрофата бяха разкрити случайно, когато на стария път между Чирен и Лиляче били спипани бракониери с незаконни дърва. Точно в този момент, на метри от униформените, спрял камион на фирма, която работи по ремонти на сондажите край селото. Двама мъже слезли от превозното средство и най-безцеремонно започнали да изливат край пътя пяна със силен мирис на сяра под носа на служителите на реда.
Шофьорът на цистерната Б.Б. заявил, че е служител на търговско дружество „ГЕОПС-БОЛКАН ДРИЛИНГ СЕРВИСИС” ЕООД, което извършва по договор с „Булгартрансгаз” ЕАД прочистване на сондажи в района на Подземното газохранилище край Чирен. Той заявил, че вече бил изсипал една цистерна на мястото, а това била втората. Бил извикан и сондажният инженер на фирмата Н.Х.М. По негови данни, при извършване на ремонт и прочистване на сондажи на площадката на газохранилището, е използвана техническа вода с повърхностно активни вещества, която се събира в резервоар. Поради липса на свободен обем е предприето действие по изсипване на една цистерна.
На фирмата е съставен акт за нарушението и била наложена глоба в размер на 7 000 лева. Наказателното постановление е връчено на управителя и едноличен собственик на фирмата В.А., който го подписал с възражения: „Нарушението е извършено от лицето Н.Х.М. по свое решение и без да му е възлагано от търговското дружество”.Бизнесменът обжалвал пред съда санкцията. Освен, че се опитал да прехвърли вината на служителя си, жалбоподателят изтъкнал и други пропуски в акта. Той посочвал, че не била взета проба от първата, вече изсипана от цистерната течност, а само от втората. По думите на служителите, тя била по-пълна, а водата в нея – по-замърсена.
Съдът не взел под внимание оплакванията на фирмата по тези въпроси. Оказало се обаче, че била допусната съществена грешка от служителите, изготвили акта и наказателното постановление. Имало разминаване в посочения член от закона. В акта се казвало, че търговското дружество не е изпълнило задълженията си да опази почвата от увреждане. В наказателното постановление обаче неправилно и неясно е посочено, че нарушението е по друга точка от същия член, а именно – „фирмата не е изпълнила задълженията си по трайно запазване на многофункционалната й способност”. С това противоречие и неяснота съществено се нарушава правото на защита на санкционираното юридическо лице, тъй като същото не знае какво точно нарушение е извършило, решили магистратите.
Заради тези пропуски наложената на фирмата глоба е отменена изцяло. Решението обаче подлежи на обжалване пред административния съд във Враца в 14-дневен срок.  
03.05.2017, 08:10 часа
3139 2
Коментари

ссс

28.05.2017, 18:30 часа
В държавата всичко е документално : съд , полиция , болници , образование ... да въведем направо някакво електронно управление и да спестим парите за заплати ( и без това явно липсва човешкия фактор и мисъл )!

ссс

28.05.2017, 18:30 часа
От началото на годината съда отмени няколко такива наказания и глоби заради "неточности" ! С други думи правиш каквото си искаш само ти трябва някой да сгреши в бумащината било то случайна или платена грешка !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha