Избирателната активност във Франция достигна 28,23 %

Избирателната активност във Франция достигна 28,23 % Избирателната активност на днешния президентски вот във Франция достигна 28,23% към 12:00 ч. местно време, предаде АФП.
Данните са на тамошното Министерство на вътрешните работи. В първия кръг на 23 април избирателната активност към 12:00 ч. беше 28,54%, предава БГНЕС.
Своето желание за нов държавен глава на страната вече заявиха опонентите Еманюел Макрон и Марин Льо Пен. Двамата кандидати останаха на балотаж, след като на първия тур на изборите преди две седмици спечелиха най-много гласове в сравнение с останалите претенденти. Тогава Льо Пен постигна исторически за крайната десница резултат - 21.30% от гласовете. Тя остана на второ място след напористия млад проевропейски политик и бивш банкер Макрон, който я изпревари макар и не с много – 24.01%.
Днешната битка се очертава яростна, но в известен смисъл предопределена, след като повечето от следващите по резултати кандидати за Елисейския дворец призоваха своите избиратели да не гласуват за Льо Пен. В обществото също има консолидация срещу крайнодясната Льо Пен. Сондажите сочат вече голяма преднина за Макрон, около 60%, но все още изходът не е напълно сигурен, тъй като немалко хора все още не са взели своето решение.
Повече от 66 хил. избирателни секции на територията на континентална Франция отвориха врати точно в 08:00 ч. парижко време. Регистрирани са близо 47 млн. главоподаватели. Пускането на бюлетина ще е възможно до 20:00 ч. местно време. Избирателната активност на 23 април достигна 77,8 на сто и се очаква днес да бъде още по-висока. Жителите на отвъдморските територии на Париж гласуваха още вчера. За сигурността по време на вота са мобилизирани 50 000 полицаи, подкрепяни от 7000 войници от антитерористичната операция "Сентинел". Това са първите избори във Франция, провеждани под висока степен на опасност, предвид последните терористични нападения страната. Новият президент на Франция ще се закълне пред народа най-късно до 14 май, поемайки властта от Франсоа Оланд. Настоящият лидер отказа да се кандидатира за втори мандат, след като отбеляза рекордно нисък рейтинг през първия
07.05.2017, 16:19 часа
643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha