Във всички 13 епархии на Българската православна църква в страната ще се избират нови епархийски избиратели

Във всички 13 епархии на Българската православна църква в страната ще се избират нови епархийски избиратели Пo peшeние на Св. Синод от 15 февруари 2017 г. след св. Литургия днес във всички 13 епархии на Българската православна църква (БПЦ) на територията на страната ще се проведат избори за нови епархийски избиратели, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. 
Съгласно Устава на БПЦ - Българска патриаршия всяка епархия има свои избиратели в чиито правомощия е да избират: представители на епархията при избор на нов Български патриарх, членовете на Църковния събор, нов митрополит на епархията и членовете на Епархийския съвет. Те са по 6 от всяка от духовните околии на епархията - трима от тях са клирици и трима – миряни. Избират се за срок от четири години. 
След като на 11 декември 2008 г. бе приет от VI Църковно-народен събор провел се в Рилската света обител, новият Устав на Българската православна църква – Българска патриаршия избори за епархийски избиратели се провеждат през 2009 г., 2013 г., а през настоящата 2017 се проведат за трети път от утвърждаването на сега действащия Устав.
14.05.2017, 08:27 часа
1124 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha