Пак скандал с Патриотите! БСП поиска главата на зам.-министър Павел Тенев, снимал се с нацистки поздрав

Пак скандал с Патриотите! БСП поиска главата на зам.-министър Павел Тенев, снимал се с нацистки поздрав Пореден кадрови скандал гръмна в правителството, в чиято основа отново стоят патриотите. Скандална снимка на зам.-министъра  на регионалното развитие от квотата на Обединени патриоти Павел Тенев се завъртя из социалните мрежи. Тенев се "щракнал" как отправя нацистки поздрав с изпъната ръка пред восъчната фигура на офицер от хитлеристка Германия. Случаят е отпреди 8 години от музея "Гревен" в Париж. Кадърът е качен на личния му профил във Фейсбук, но няколко часа след назначението му на като зам.иминистър профилът бил изтрит.
В социалните мрежи заваляха негативни мнения, а на профилите на Бойко Борисов и на правителството полетяха въпроси ще бъде ли махнат Тенев. Премиерът обаче не показа реакция.
"Прясно назначеният зам.-министър се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. Единственото решение е моментално уволнение", възмути се депутатът от БСП Александър Симов.
Скандално е бездействието на премиера Бойко Борисов, който се прави, че няма проблем. Това се посочва в гневна позиция на БСП, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. 
БСП недуомява защо вече трети ден - заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев продължава да стои на своето място, вместо да бъде незабавно уволнен. Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България, пишат социалистите. Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението. 
Припомняме, че това е втора номинация на патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. През 2015 година те предложиха Иво Антонов за заместник-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки, на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер. 
Скандалът продължи и с реакцията на вицепремиера Валери Симеонов. Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той, като млад, може да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд: "Несериозни работи. Нямам "Фейсбук", не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов", коментира вицепремиерът пред "Сега".
Малко по-късно Валери Симеонов сам телефонирал в редакцията на вестника и допълнил, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село!", пошегувал се Валери Симеонов.
"На България ѝ предстои председателство на Европейския съюз. Но ще бъде ли достоен председател нашата страна, когато в този кабинет има вицепремиер, който си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд и заместник-министър, увековечен как вдига ръка за хитлеристки поздрав? Как този човек ще посреща европейските си колеги по време на това председателство? С такива майтапи ли смята да ги забавлява? Европейският съюз възникна върху пепелищата, които остави кафявата чума след себе си. И е символ на отрицанието на нацизма във всеки негов аспект", пишат социалистите.
БСП ще направи всичко необходимо, за да информира своите европейски партньори - какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър, завършва декларацията на БСП. 
Финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти след заседанието на правителството, че не е запознат със случая, но смята, че публични личности би трябвало да внимават в изявите си. 
17.05.2017, 15:47 часа
1025 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha