Ходете пеша, за да сте слаби

Ходете пеша, за да сте слаби На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията се провежда вече осма година. Данните на Световната здравна организация сочат, че между 30 и 80% от хората на възраст над 18 години са с наднормено тегло в почти всички държави в Европа. То и затлъстяването са причина за над 1 милион смъртни случая всяка година.
В България от наднормено тегло страдат 2 милиона възрастни, а 1 милион от тях са със затлъстяване. По данни на СЗО България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа. Световната федерация за борба със затлъстяването прогнозира, че ако не се предприемат мерки, до 2025 г. у нас ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или затлъстели. Това означава, че 8000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс - съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят.
Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на сърдечно-съдови, захарен диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и др. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.
19.05.2017, 16:02 часа
784 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha