Видински орнаментирани килими ще бъдат представени на изложба в Троян

Видински орнаментирани килими ще бъдат представени на изложба в Троян Изложба на видински орнаментирани плъстени килими ще бъде представена в Троян в Европейската нощ на музеите, каза директорът на РИМ-Виидн Фионера Филипова.
„С тази изложба ние гостуваме в Троян. Колекцията „Плъсти“ се съхранява във фонда на отдел „Етнография“ при нашия музей”, каза Филипова.
Плъстите са вид нетъкани изделия, като това е най-старият начин за правене на тъкани – още преди 8000 г. пр. н. е., за който не е необходимо специално оборудване или сложни технологии. До 1956 година във видинското село Шишенци е имало майстори, изработвали тъкани по технологията на плъстите. Колекцията на Видинския музей е събрана предимно от селата по поречието на река Дунав във Видинско.
Фионера Филипова посочи, че в Европейската нощ на музеите – събота 20 май ще бъдат отворени безплатно за посетители от 18 до 1 часа след полунощ средновековният замък „Баба Вида”, художествената галерия „Никола Петров”, музеите „Кръстата казарма” и „Конака” във Видин.
19.05.2017, 16:57 часа
1212 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha