Президентът Радев притеснен как ще приемат Каракачанов в Европа след скандалите с Патриотите

Президентът Радев притеснен как ще приемат Каракачанов в Европа след скандалите с Патриотите "Мен по-скоро ме притеснява как ще бъде приет г-н Каракачанов в Европа след последните скандали в неговата коалиция. Едно е важно трябва да се търси консенсус по тези въпроси. Аз съм отворен, готов. Наистина България трябва да има единна външна политика. Нагледахме се на ситуации, в които има разнобой. Това не е добре", заяви президентът Румен Радев в интервю пред БНР във ръзка със 100-те от встъпването му в длъжност
Средата за сигурност и в глобален, и в регионален план е изключително сложна. На въпрос какво го безпокои във връзка с насрочения от него Консултативен съвет за национална сигурност, Радев заяви, че го безпокои това, което безпокои всички българи.
Сложната среда за сигурност генерира и рискове за сигурността на всички ни. Затова Румен Радев е насрочил първия консултативен съвет по национална сигурност, за да може да бъдат изложени и дискутирани тези заплахи, да се оцени каква е реалната възможност да отговаряме и в момента, и в перспектива на тези предизвикателства.
На съвета трябва да се дискутира какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели. Те не съответстват на средата за сигурност, коментира президентът.
Ще се обсъди какви организационни и финансови мерки трябва да се предприемат. Радев обърна внимание, че това е изключително важно. Той подчерта, че наистина трябва да се постигне консенсус и тези 2% кога ще бъдат достигнати като процент от Брутния вътрешен продукт разходи за отбрана, в какво точно ще бъдат инвестирани и по какъв начин.
"Националната сигурност е комплексно понятие. Тя се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин. Тук трябва да имаме дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин", посочи Румен Радев.
Помолен за коментар на изказвания на новия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че президентът няма право на мнение по българската позиция на срещата в НАТО, Радев напомни, че президентът се избира пряко от целия народ и неговата легитимност не произтича от изпълнителната власт.Румен Радев е категоричен, че ако на заседанията в Брюксел и Малта е следвал само подадените декларации с изготвени опорни точки от министерствата, в момента нямаше в Римската декларация да има залегнали ясни приоритети за кохезионна политика.
"В момента нямаше да има на бюрото на Юнкер и на Туск и на г-жа Меркел предложения от България за оперативен план за противодействие в случай на ескалация на миграционен натиск по нашите граници, нямаше да има тези 425 млн. евро като предложение за дооборудване на "Гранична полиция" в България", посочи Румен Радев.
Той е убеден, че не става въпрос да се четат готови, подготвени декларации.
Радев е доволен, че вече се говори, че България се връща като фактор във външната политика. Страната ни е започнала открито да поставя проблеми, да отстоява позиции, започнала е да защитава своите интереси, да предлага общоевропейски решения.
Румен Радев е категоричен, че президентът има правомощия във външната политика и свой глас. Те не произлизат от зададени точки от правителството.
"Мен по-скоро ме притеснява как ще бъде приет г-н Каракачанов в Европа след последните скандали в неговата коалиция. Едно е важно трябва да се търси консенсус по тези въпроси. Аз съм отворен, готов. Наистина България трябва да има единна външна политика. Нагледахме се на ситуации, в които има разнобой. Това не е добре", подчерта Румен Радев.
Запитан как ще работи с Каракачанов като върховен главнокомандващ на армията, президентът отговори, че Каракачанов е опитен политик. Той има и сериозен опит в комисията по отбрана.
Румен Радев е убеден, че Красимир Каракачанов познава добре проблемите на въоръжените сили. Освен това за него е много важно, че Каракачанов милее истински за Българската армия и това му личи. Президентът е убеден, че Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната.
Все пак държавният глава отбеляза, че може да го посъветва за някои стъпки, които той предприема. За Радев е абсурдно изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили.
"Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия, точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите. Това не работи в полза на армията", предупреди президентът.
По думите му тези доклади само дават индулгенция на политиците, когато вземат решение по отношение на армията. Те я пренебрегват. Проблемите на армията могат да бъдат лишавани само, когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията, категоричен е Румен Радев.
Президентът даде още веднъж положителна оценка на служебното правителство. Това правителство пресече доста практики, които водят до корупция. В Прокуратурата постъпиха сигнали от това правителство, коментира още той.
Относно Постановление 208, Румен Радев подчерта, че многократно е призовавал служебния премиер да поставят точно това постановление на анализ, защото то не е ефективно. В дългосрочен аспект то застрашава нашата национална сигурност. Румен Радев обясни, че се получило съвпадение и с решението на МС на постановление, което да разрешава наши екипи от МВР и ДАНС да ходят в Турция и то в не толкова благоприятен момент за интервюта и подбор на такива бежанци.
Президентът Радев заяви, че постановлението заплашва националната ни сигурност, защото не фиксира ясни критерии за интеграция, не дава механизми за интеграция. Там няма оценка какво означава успешна интеграция. Няма ясни ангажименти на двете страни - на кмета и на съответния гражданин. Има много къс интервал една година.
Румен Радев посочи, че ако се вземат анализите от Австрия, там казват, че за успешна интеграция можем да говорим евентуално след 20-та година.
Всичко беше хвърлено на местната власт, един наистина национален проблем и няма единен национален координиращ орган. Но проблемът е на съвсем друго място. Тази Наредба урежда сключването на договор между кмета и чуждия гражданин, когато и двете страни желаят. Големият проблем е, че от там не минава никой. Тя реката си тече, коментира президентът. Той попита какво става с хилядите граждани, които всяка година получават бежански или хуманитарен статут и къде са в момента тези хора.
22.05.2017, 14:21 часа
892 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha