Нови случаи на остра вяла парализа и хепатит А във Враца

Нови случаи на остра вяла парализа и хепатит А във Враца За изминалата седмица 7 жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Трима врачани са лепнали варицела, един е със скарлатина, един е лепнал хепатит А, а друг е с остра вяла парализа.
За тази година това е първият случай на заболял от остра вяла парализа в региона. ОВП е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален начин. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите.
​Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.
Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато на време заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.
Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 21 на 10 000 случая. Тези стойности са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип, поясняват от РЗИ- Враца.
През изминалата седмица здравните власти са извършили проверки в 22 лечебни заведения за болнична помощ, като са издали предписание за противоепидемични мерки за недопускане на морбили и един акт за неизпълнение на предписание.
За периода здравните инспектори са съставили един акт на врачанин за тютюнопушене.
23.05.2017, 08:25 часа
2804 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha