Каменов иска да даде на концесия Eтнографския комплекс

Каменов иска да даде на концесия Eтнографския комплекс Днес кметът на Враца Калин Каменов застана пред общинските съветници с идея за съживяването на Етнографско-възрожденския комплекс и къщата музей на Никола Войводов. Според него ще е много добър ход ако дворът на комплекса се даде на концесия или под наем, за да се направи кафене или детска площадка.
„С директора на регионалния исторически музей Георги Ганецовски от известно време обсъждаме една идея, която смятам, че трябва да знаете и вие – как да съживим Етнографския комплекс. Той не е само двете къщи, в които са музейните експозиции, а и цялото дворно пространство – зелената площ, чешмите, защитените дървета… Сондирахме добри практики от други градове, където има подобни комплекси, и една от тях е с разрешение на общинския съвет и министерството на културата в комплекса да се разреши отдаването под наем или на концесия на дворното пространство за търговска дейност от типа на етнографско кафе, творческа работилница, детски образователен комплекс, който да даде възможност дворът да се напълни със съдържание“, заяви Каменов. 
От музея вече са направили запитване до министерството на културата и чакат тяхното становище. В същото време в момента тече подготовка за организирането на благотворителна изложба на млади художници и ученици от града, която ще се включи в благотворителното набиране на средства, за ремонт на къщата-музей на Никола Войводов, която е част от комплекса.
 За да се пази от вандалски прояви музеят, в сътрудничество с Бюрото по труда във Враца, е назначен на щат охранител, специално отговарящ за къщата музей.
23.05.2017, 15:01 часа
1454 3
Коментари

Име

28.05.2017, 18:30 часа
Естествено, че е добра идея. Ако се сервират старовремски неща (примерно като кафето на пясък в Трявна), разни сладка и други подобни работи, ще е отлична идея, която по никакъв начин няма да навреди на автентичността на комплекса.

Врачанин

28.05.2017, 18:30 часа
Какво означава "съживяване на Етнографско-възрожденския комплекс"? Да го препикават наркомани и пияници от кафенето, това ли е съживяване, НЕуважаеми кмете. Как пък главата ти не роди една градивна мисъл, все глупотевини плещиш

да

28.05.2017, 18:30 часа
добра идея .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha