Община Мездра обновява сградите на пет учебни заведения

Община Мездра обновява сградите на пет учебни заведения Община Мездра ще обнови сградите на 5 учебни заведения по проект "Енергийно-спестовни мерки в сгради на образователната инфраструктура в град Мездра". Това стана ясно днес по време на пресконференция по проекта, която се проведе в заседателната зала на общинска администрация.
Кметът на община Мездра инж. Генди Събков, Тодор Даскалов-ръководител на проекта и Розалина Геориева, началник отдел „Общинска собственост, инвестиции, проекти и обществени поръчки“ в администрацията представиха в детайли предстоящите дейности и очакваните резултати.
Инж. Събков изтъкна значимостта на проекта за подобряване условията за реализиране на образователния процес в петте учебни заведения:
„Има много по-големи градове от Мездра, в които училищата са в значително по-лошо състояние не само  по отношение на енергийна ефективност. Кандидатствали сме за одобрение на проекта в срок и сме одобрени сме, с което можем само да се гордеем. Сега трябва да бъдем доста по-настоятелни при реализацията на проекта и аз разчитам, че с екипа, който го ръководи, ще бъдем безкрайно взискателни и  точи по отношение на всеки детайл, за да се радваме след това на добро качество и дълго време да ползваме тези инвестиции с удоволствие“, каза инж. Събков.
В рамките на проекта ще бъдат обновени сградите на 5 учебни заведения. Това са: Детска градина „Мир“, Детска градина „Слънчице“, Основно училище „Св.св.Кирил и Методий“, Средно училище „Иван Вазов“ и Основно училище „Христо Ботев“.
Средствата са осигурени по договор за безвъзмездна финансова помощ ,процедура „Енергийна ефективност в периферните райони” на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Общата стойност на проекта е 970 692,71 лв., от които 814 644,01 лв. европейско финансиране чрез ЕФРР и 143 760,70 лв. национално съфинансиране.
Основната цел на проекта е внедряването на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура, чрез които значително ще се намалят разходите за електрическа и топлинна енергия и ще се повиши качеството на работната среда на децата, учениците и служителите.
Основните дейности по проекта са: подготвяне и съгласуване на инвестиционните проекти на обектите, оценка за съответствие на инвестиционните проекти, изпълнение на ремонтните дейности, въвеждане на обектите в експлоатация, одит на проекта. Ключов акцент е подмяната на отоплителните инсталации и внедряването на ВЕИ - соларни системи за битова гореща вода.
Дейностите по проекта стартираха на 10.11.2016 г. и се очаква да приключат до 10.07.2018 г. Основаната част от предвидените строително-монтажните работи ще бъдат извършени през лятото на 2017 г., когато децата и учениците са във ваканция и няма да се възпрепятства нормалното протичане на учебния процес.
В резултат на изпълнението на проекта ще бъдат постигнати резултати с безспорна социална, икономическа и екологична значимост: ще бъде намалено годишното потребление на първична енергия – електрическа и топлинна, ще бъдат сведени до минимум емисиите на парникови газове. 
23.05.2017, 16:44 часа
1015 1
Коментари

Нова Република

28.05.2017, 18:30 часа
В Мездра го няма фотото КОЙ и крадливите му слуги го герб. Където няма герб се работи а не се краде. Разследвайте фотографа и сделките с имоти които заграби. Малина и Пеца замитат следите.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha