Ето какво е Етериум и защо поскъпна с над 2000% през тази година

Ето какво е Етериум и защо поскъпна с над 2000% през тази година Въпреки че биткойн удвои цената си през тази година, друга криптовалута грабва вниманието със своя ръст от над 2 300% за същия период. Става дума за виртуалната валута етер (еther), пише profit.bg. В началото на годината биткойнът се търгуваше срещу 1003.25 долара, само за да пробие ниво от 2 300 долара за първи път в историята си, което се случи през тази седмица. Това прави ръст от 137% от началото на годината, по данни на CoinDesk.  
Огромният интерес към биткойна провокира активност и при други криптовалути. Виртуалната единица, наричана ether, също се качи на гребена на вълната. В началото на годината ether се търгуваше срещу едва 8.24 долара, като за периода успя да поскъпне до 203.30 долара, по данни на Coinmarketcap.com, цитирани от CNBC. Това прави 2 367% ръст от началото на годината.

Какво е етер?
Етер задвижва технология, наричана Етериум (Ethereum), която е друга блокчейн система, различна от тази, стояща зад биткойн. Въпреки че системата разполага с виртуална валута, подобно на най-големия си конкурент, компаниите, занимаващи се с нея, се интересуват по-скоро от потенциала на технологията Етериум и евентуалното й приложение в ежедневието. Етериум е проектирана да поддържа така наречените smart contract приложения. Smart contract (от англ. – умен договор) е компютърна програма, която може автоматично да изпълнява условията по даден договор, когато той отговаря на определени условия.
Смята се, че това може да елиминира необходимостта от човешка намеса при подобни решения, като например финансовата институция Barclays вече използва подобна технология, за да търгува с деривати.

Каква е разликата с биткойн?
На първо място, Етериум е много по-млада система от биткойн, стартирала 2014 година, докато най-популярната криптовалута се появява на бял свят през 2009 година. Пазарната капитализация на ether възлиза на 18.6 млрд. долара, докато тази на биткойн удря близо 40 млрд. долара, по данни на Coinmarketcap.com. На второ място, докато биткойнът е съсредоточен по-скоро върху платежните механизми, то етер слага фокус върху гореописаната система smart contract. Защо цената на етер скача толкова? За разлика от биткойн, който получава подкрепата на инвеститори и правителства, Етериум се радва на внимание по-скоро от страна на корпорациите, които намират приложение на smart contract технологията.
Екип наричан Enterprise Ethereum Alliance (EEA) вече работи за да свърже големите компании с новата технология, като сред потенциалните корпорации, които юе се възползват от Етериум  попадат JPMorgan, Microsoft и Intel. Днес от EEA обявиха, че други 86 компании са се присъединили към работната група, което помага за нарастващата легитимност на етер. В същото време, активността около биткойн провокира инвеститорите да влагат и в различни криптовалути. Така например, през миналата година около 83% от купувачите на етер са осъществявали трансакциите с биткойн, по данни на CryptoCompare. Към днешна дата, едва 32% от покупките на етер са направени чрез биткойн, като по-голямата част от трансакциите вече се осъществяват с конвенционални валути, като щатски долар и корейски вон.

Ще продължи ли поскъпването?
Не всички анализатори са единодушни, че етер ще продължи растежа си. Търговецът на биткойн Джейсън Хамилтън изразява притеснения, че системи, като тази на Етериум, може да бъдат клонирани. По думите му, интересът към етер е по-скоро интерес към технологията зад него, което може да накара редица компании просто да създадат своя подобна технология. Той споделя, че не търгува с етер, тъй като се притеснява, че цялата работа може да се окаже един голям балон. 
 
25.05.2017, 16:20 часа
998 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha