Великобритания възобновява предизборната кампания след атентата

Великобритания възобновява предизборната кампания след атентата Британските политици възобновяват предизборната кампания, като националната сигурност влезе в светлината на прожекторите, докато полицията се опитва да разбие свързана с Либия екстремистка мрежа, за която се смята, че стои зад терористичната атака в Манчестър, съобщава "Франс прес".
Британският премиер Тереза Мей, която ръководи Консервативната партия, и лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин прекратиха предизборната си кампания след самоубийствената атака в понеделник, при която загинаха 22-ма души, включително много тийнейджъри, и над 100 души бяха ранени.
Осем заподозрени бяха задържани във връзка с нападението, за което отговорност пое терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), докато полицията в Либия арестува бащата и брата на 22-годишния терорист Салман Абеди.
Полицията уточни, че мъж е бил арестуван в Манчестър в ранните часове днес, а друг задържан по-рано мъж е бил освободен, без да му бъде повдигано обвинение.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по-късно днес ще пристигне на посещение в Лондон в израз на солидарност, след като Великобритания реагира гневно на изтичането на чувствителна разузнавателна информация за разследването към американските медии.
Американският президент Доналд Тръмп заплаши да бъдат съдени отговорните за "дълбоко тревожното" нарушение на сигурността, което обтегна иначе близките отношения между Вашингтон и Лондон.
На срещата на върха на НАТО в Брюксел вчера Тереза Мей се конфронтира с Тръмп по въпроса, подчертавайки, че споделената разузнавателна информация "трябва да бъде опазвана".
Въпросът със сигурността, който не беше основна тема по време на предизборната кампания преди атаката в Манчестър, сега се очаква да се превърне в основна тема.
При представянето на предизборната програма на Британската партия за независимост вчера, заместник-председателят на формацията Сюзан Еванс изтъкна, че Тереза Мей, която е бивш вътрешен министър, "трябва да носи някаква отговорност" за терористичната атака в Манчестър заради орязването на парите за полицията.
От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин в реч в Лондон по-късно днес се очаква да каже, че е отговорност на правителството да минимизира риска от терористични атаки, предоставяйки на полицията финансовите средства, от които тя се нуждае.
Корбин също така се очаква да направи връзка между британската външна политика и вътрешния тероризъм, изтъквайки, че лейбъристите ще "променим начина, по който вършим нещата в чужбина", ако спечелим властта.
26.05.2017, 12:35 часа
502 1
Коментари

ISTINA

28.05.2017, 18:30 часа
При атентата в черквата „Света Неделя“ загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ И
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha