Над 800 родолюбци ще извървят пътя Козлодуй-Околчица по стъпките на Ботевата чета

Над 800 родолюбци ще извървят пътя Козлодуй-Околчица по стъпките на Ботевата чета „833 родолюбци, избрали да извървят гордо и патриотично 120 километровия път „По стъпките на Ботевата чета“ тръгват в 71-вия Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица“.
Това заяви на пресконференция областният управител Малина Николова. В проявата участват 696 ученици и техните ръководители, 117 общественици, граждани и студенти и 20 организатори. Ученическите групи са представители на 10 области на страната – 13 групи от област Враца на общините Враца, Козлодуй, Бяла Слатина, Мизия, Роман, Борован, 5 групи от област Благоевград и по 2 групи от област Стара Загора, Софийска област и област Велико Търново. По една представителна група в 71-вия Национален туристически поход имат областите Кърджали, Бургас, Пловдив, Ямбол и Видин. В най-масовата туристическа проява се включват и индивидуални участници от цялата страна. Сред тях е най-възрастният участник - 75-годишен представител на община Велико Търново, а най-малкият, едва 5-годишен, е от Ямбол.
Финансирането на 71-вия НТП „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица“ се реализира с бюджетни средства на Министерски съвет на Република България, предоставени на Oбластна администрация – Враца. За организацията и провеждането на похода са ангажирани служители на държавните звена от област Враца.
„Ресурсното обезпечаване на проявата включва благоустроителни дейности в Мемориален комплекс "Ботев път", осигуряване на хранителна продукция за ученици, ръководители на ученически групи и студенти, осигуряване на химически тоалетни, полеви мивки и душ контейнери, автобусен и товарен транспорт, ел.захранване на местата за лагеруване, културна програма и спортно-туристическа анимация“, допълни още Малина Николова.
Тя представи накратко акцентите в програмата на Националния поход, която започва на 27 май на пл.“Христо Ботев“, където ще има тържественото изпращане на походната колона. Същият ден в „Ботев парк“ - Козлодуй, областният управител ще открие 71-вия НТП „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица“ с връчване на знамена на Ботевата чета и книги с художествена литература на всяка една от ученическите групи.
Богатата художествена програма и спортно туристическата анимация включва: екскурзоводски беседи в „Ботев парк“ – Козлодуй, м.“Матеев геран“, м.“Поповото ханче“, м.“Милин камък“, м.“Ботева поляна“, участие във Възпоменателен митинг-заря в Козлодуй, художествена вечер в селата Софрониево и Борован, спортно туристически игри в Софрониево и Баница, среща с кмета на община Враца в Баница, както и концерт на Светлин Миланов и танцов ансамбъл „Мездра“ в м. “Речка“. На 1 юни от 13.30 ч. на лобното място на Христо Ботев в м. “Камарата“ ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 19.00 ч. на емблематичния връх „Околчица“ започва концерта на Рок група „Епизод“ с песни по Ботеви стихове. Вечерта завършва с лагерен огън с изпълнения на Ботева поезия.
В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България - 2 юни  на връх Околчица народната певица Валя Балканска ще изнесе концерт, след което започва награждаването на участниците в похода и Всенародното поклонение.
Приготвянето на храната за туристическата проява се реализира от Общинско предприятие „Социални дейности“ – Враца.
Областният управител Малина Николова благодари на регионалните и местни медии за отговорността и професионализма при отразяване на събитията по време на Ботеви дни в област Враца, на кметовете на общини Козлодуй, Мизия, Борован и Враца, на кметовете на с.Софрониево и с.Баница за подпомагане на дейностите по организация и провеждане на похода.
„Благодаря на правителството за признаване значимостта на събитието и финансиране на туристическата проява, както и на екипа на Областна администрация – Враца за професионалната организация и подготовка на похода“, заяви Малина Николова.
Тя пожела на всички участници в туристическата проява, на всички жители и гости на областта по време на Ботевите дни, на представителните делегации от Румъния, Словакия, Унгария, Украйна, Франция и Сърбия да изпитат най-патриотичното чувство на признателност към подвига на Ботевата чета и загиналите за свободата на България, да съпреживеят паметните дни на Априлската епопея, да запомнят, че личният им житейски път минава и през героична Враца.
26.05.2017, 14:01 часа
4598 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha