Кметът на Борован връчи националната награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“

Кметът на Борован връчи националната награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“ За поредна година днес на 26 май кметът на община Борован – инж. Десислава Тодорова връчи националната награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“.
Иван Нивянин е псевдоним на поета-партизанин Иван Недков Върбанчов, които ще остане в историята със своите стихове, личните си качества и героичния си подвиг. Тазгодишния носител на наградата е поетът Димитър Христов, носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2014г. Димитър Христов е поет, драматург и преводач. Роден е в Благоевград на 17 май 1957г. Израства в София и завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските писатели и на Международната асоциация на писателите и публицистите. Негови книги и песни са отличавани с национални награди. Създател е на Фестивала Софийски вечери на авторската песен.
Работил е в Съюза на българските писатели като референт, председател на Творческия фонд, главен редактор на в. “Български писател”. Бил е завеждащ отдел “Литература” във в. “Пулс”, главен редактор на в. “Литературен магазин” и издателство “Седан”, управител на “Софкнига” ЕООД, председател на Съюза на книгоразпространителите в България и на Кабинета на младите писатели, председател на читалище “Николай Хайтов” – София. В момента е директор на Българския културно-информационен център в Скопие.
Негови стихове са превеждани и публикувани на различни езици и има издадени книги с поезия в превод на руски, сръбски, македонски и албански. Композира песни по свои стихове , пее и свири  на китара. Автор е на стихосбирките “Работен ден”, 1982 г., изд. “Народна младеж” (отличена с наградата “Владимир Башев”); “Ранена свобода”, 1989 г., изд. “Народна Младеж”; “Писма до Ева”, 1992 г., изд. “Седан”; “Български видения”, 1997 г. изд. “Захарий Стоянов” (отличена с наградата на СБП за поезия); “Балада за любовта”, 2002 г., ИК “Виста”, “Романтика и пепел”, 2004 г., ИК “Мултипринт”, “Сърдечен ритъм”, ИК “Христо Ботев” С. 2006 г.; „Молитва за България”, 2007 г., изд. Национален музей „Земята и хората”.

 
26.05.2017, 16:10 часа
806 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha