Община Козлодуй изпрати походниците със заря и богата програма

Община Козлодуй изпрати походниците със заря и богата програма Празничният 27-ми май бе отбелязан в Козлодуй с богата програма. Още в предобедните часове, в Ботев парк стартира „Училище по родолюбие” – инициатива, която община Козлодуй провежда за пръв път и привлече над 300 деца и възрастни от цялата страна. Участниците имаха възможност да се запознаят с биографията и подвизите на Ботев, както и да рецитират негови стихове на фона на патриотични песни. Филип Филипов - в ролята на Христо Ботев, успя да грабне вниманието на своите слушатели и присъстващите наблюдаваха с интерес неговите лекции. Ученици от СУ „Христо Ботев” в Козлодуй, разхождаха посетителите из парка и разказваха за паметните места, свързани с Ботев и неговата чета. За желаещите да изготвят тематичен сувенир бяха подготвени няколко работилници. На място се предлагаха книги и материали с патриотична тематика и визия, както и битови, ръчно изработени сувенири. 
През целият ден в Ботев парк се настаняваха и 29-те групи Ботеви поклонници, а 71-вия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица” беше открит от областния управител Малина Николова. За пръв път от много години община Козлодуй изпрати 80 походници, на които бяха подсигурени палатки, дъждобрани, раници и други туристически принадлежности. 
Националният музей – параход „Радецки” извърши пет организирани плавания с граждани и гости. Вечерната програма стартира с фолклорен концерт с участието на самодейни състави от Общината и Национално училище за танцово изкуство. Патриотични песни на ансамбъл „Чинари” подготвиха хилядите граждани за началото на тържествената заря-проверка по случай 141 години от подвига на Христо Ботев. 
За втора поредна година събитието се излъчваше на LED стена, а по време на концертната програма бяха излъчени кадри от Козлодуй и празнични мероприятия. 
Гости на празника бяха две официални делегации от град Пакш (Унгария) и Черна вода (Румъния), народни представители, областния управител на област Враца, кметове и общински съветници, представители на институции и частни компании. 
„Ние, българите, се отнасяме с дълбока почит към миналото. В миналото намираме основания за национална гордост и самочувствие, и често забравяме, че и в настоящето също има безброй поводи за вяра и оптимизъм. Та нали и днес български ученици печелят международни награди, български алпинисти покоряват високи върхове, български певци и спортисти прославят България. Така, с почитание към дейците от миналото, с уважение към творците от настоящето, по-уверено ще градим бъдещето на нашия град и нашата родина”, каза в приветственото си слово кметът на община Козлодуй Маринела Николова. 
След тържествената заря-проверка небето се изпълни с цветни фойерверки, които грабнаха вниманието на присъстващите в Ботев парк. 
Три 50-местни автобуса и един микробус бяха осигурени от община Козлодуй и до полунощ, в четири последователни курса, бяха извозени над 800 души. 
Празничната програма, транспортът и организацията на тържествата, бяха подпомогнати от АЕЦ „Козлодуй”. Пъстрата и продължителна заря беше осигурена със съдействието на Първа инвестиционна банка, банка "Пиреос" и Общинска банка.
„Изключително съм впечатлен и очарован от организацията на посещението във Вашия град, от деловата програма, от празничното събитие, на което присъствахме. Уникално е, че има хиляди посетители с подобно отношение към историята на Вашата страна”, коментира Янош Шюли – кмет на град Пакш и министър без портфейл, отговарящ за изграждането на два нови атомни блока в унгарската централа. „Българските народни танци са особено въздействащи и вълнуващи. Благодаря Ви за това преживяване”, каза и кметът на Черна вода – Ливио-Кристиян Негойта.
През деня тримата кметове подписаха споразумение, в сградата на общината, за взаимно сътрудничество и партньорство, изразяващо се с участие в съвместни проекти за подобряване на инфраструктура, местното самоуправление, благоустройството и социалните дейности на общините. Следобедните часове делегацията, включваща и директори от унгарската и румънската атомни електроцентрали, посетиха АЕЦ „Козлодуй”. Там се проведе работна среща с народни представители, областния управител и изпълнителния директор на ДП РАО, на която се обмени опит за взаимодействието между местните власти и ядрените централи.
28.05.2017, 15:35 часа
1066 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha