Дават на съд майка, убила бебето си с липса на грижи

Дават на съд майка, убила бебето си с липса на грижи Нермин И. на 18 години от Чирпан, ще застане пред Районния съд в града по обвинение, че е причината смъртта на детето си по непредпазливост, като не е полагала за него достатъчно и адекватни родителски грижи след раждането. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. Предстои да бъде насрочена дата за делото.
Прокуратурата е на мнение, че макар е непълнолетна към 2 декември м.г., когато е умряло бебето, младата майка е разбирала значението на извършеното от нея и е можела да ръководи постъпките си.
През 2014 г. обвиняемата Нермин И. заживяла на съпружески начала със свидетеля Н.К. в къща в Чирпан. Те вече имали една дъщеря, когато през август м.г. момичето родило второто си дете - този път момче. То било изписано от болницата здраво и в добро общо състояние. Няколко пъти обвиняемата посещавала консултации при лекар, който й давал съвети как правилно да храни малкия и да се грижи за него.
Въпреки това тя не хранела добре бебето и не му осигурявала необходимите течности. На 7 октомври 2016 г. майката отново завела детето на профилактичен преглед при лекар, който поставил диагноза "бронхопневмония". Бебето и майката били приети в Детското отделение на чирпанската болница за лечение. Няколко часа по-късно обвиняемата напуснала болничното заведение с бебето. На следващия ден тя отново го завела на лекар, който установил, че момченцето вече е с "дихателна недостатъчност", както и тежко белтъчно-енергийно недохранване. То било слабо и с лоша хигиена.
След престой в болницата от няколко дни, бебето било стабилизирано и изписано здраво, а на майката били дадени препоръки за правилното му хранене. Тя трябвало да го заведе и на два контролни прегледа. Въпреки препоръките, обвиняемата не завела бебето на консултация. То развило двустранна пневмония поради недохранване и лоши битови условия. На 1 декември 2016 г. детето отново било прието в болница в тежко общо състояние. Въпреки спешната лекарска намеса, то починало на 2 декември м.г.
Според извършената по делото медицинска експертиза, причината за смъртта е възпалителен процес на белите дробове, който се получил от недохранване на детето и лошите санитарно-битови условия, при които го отглеждала майката.
29.05.2017, 16:34 часа
792 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha