Можем да сменим личния си лекар през юни

Можем да сменим личния си лекар през юни От НЗОК напомнят, че здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар през юни. Те могат да го направят лично или през официалната страница на Касата, която е www. nhif.bg. Оттам може да се разпечата формуляра (в секция „Вие питате“) или да се попълни, като желаещият да смени общопрактикуващия си лекар трябва да разполага с електронен подпис и лично електронно здравно досие. За целта влиза в досието, отваря меню „Избор на личен лекар“ и попълва документа.
Новоизбраният личен лекар, който трябва да има сключен договор със Здравната каса, също вписва от своя страна данните си и датата, на която е станала промяната. От нея нататък здравноосигуреният може да ползва неговите услуги. В здравната книжка трябва да се нанесе смяната на джипито. Не е необходимо да се уведомява стария личен лекар, това става по служебен път.
Здравноосигурените лица имат право да изберат постоянен, временен или първоначален личен лекар. При избор на временен те имат право на първична извънболнична медицинска помощ във всяко едно лечебно заведение в страната. При попълването на регистрационната форма трябва да се посочи и причината за временната промяна.
Когато лицето се мести в друго населено място за повече от един месец, но за не повече от пет, също може да се запише при друг общопрактикуващ лекар освен постоянния. Във формуляра се попълва датата, до която ще е регистрацията. След нейното изтичане здравноосигуреният отново ще ползва услугите на постоянния си лекар.
Следващата възможност за смяна на джипито е през декември.
03.06.2017, 12:55 часа
1579 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha