4 арабски държави скъсаха дипломатическите отношения с Катар

4 арабски държави скъсаха дипломатическите отношения с Катар Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите си отношения с Катар по суша, море и въздух. Примерът им последваха Бахрейн и Египет. 
Катар е обвинен, че подкрепя терористи и въоръжени ислямисти. Според властите в Рияд този ход е необходим за защита на кралството, от това, което те описват като тероризъм и екстремизъм. 
Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, цитирайки официален източник, съобщи, че кралството е решило да прекъсне дипломатическите и консулските отношения с Катар, "изхождайки от суверенното си право, гарантирано от международното право".
Бахрейн, която е близък съюзник на Саудитска Арабия също заяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се меси във вътрешните ѝ работи.
Аргументът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за скъсването на дипломацията с Доха е отново, че властите там подкрепят тероризма, както и че подкопават регионалната стабилност, пише "Фокус". Те дадоха 48 часа на дипломатите си да напуснат Доха. 
 
05.06.2017, 11:23 часа
893 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha