Завършиха XXIV-те Празници на Искърското дефиле в Нови Искър

Завършиха XXIV-те Празници на Искърското дефиле в Нови Искър Под бурните аплодисменти на препълнения площад на кв. Кумарица над 200 участници от Общините Мездра, Своге и столичния район „Нови Искър“ представиха богата музикална и танцова програма по повод закриването на XXIV-те Празници на Искърското дефиле.
Финалът на инициативата, датираща от 80-те години на миналия век, започна с дефиле. В него се включиха представители на трите администрации и участниците в заключителния концерт. Шествието тръгна от паркинга пред сградата на районната администрация на Нови Искър, премина по ул.“Искърско дефиле“ и завърши на площада в кв. Кумарица.
Кметът на район „Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева поздрави участниците и зрителите:
„Радвам се да ви приветствам с добре дошли по случай заключителния концерт на „Празници на Искърското дефиле“. Тази година Нови Искър е домакин  на тържествата. Поздравявам всички жители и гости. Бъдете живи и здрави. На колегите, и на всички участници благодаря за прекрасно организираното дефиле. Надявам се на всички да ви хареса и богата програма, която сме подготвили, в която ще се включат състави и певчески групи от трите общини Нови Искър, Мездра и Своге“ - каза кметът на столичния район Нови Искър Даниела Райчева в приветственото си слово.
Начало на заключителния концерт постави Мъжка група за изворен фолклор  при НЧ „Хр.Ботев“ - кв.Курило. Те изпълниха песните „Ех да знаеш, мамо“, „Марко сака морава девокя“ и „Тръгнали старци“.
След тях на сцената се изяви Танцов театър „Светлина“ при НЧ „Градище 1907“ - гр.Своге с танц „Цигански романс“.
Фолклорна група „Китка“ при читалището в Своге изпълни песните „Домиле ми мойто село“, „Не си го продавай Кольо,чифлико“ и „Како Костадино“.
Детският танцов състав „Церовче“ при НЧ“Христо Ботев 1929“-с.Церово представи шопски танц, а Женска певческа група „Славейче“ при НЧ“Напредък 1927“-с.Чепинци изпя „Море много ми я фалят“ и „Стана Неда во неделя“.
Музикална и танцова адаптация „Райна Княгиня“ представи Танцов театър „Светлина“ при читалището в Своге.
Солистката към Женската певческа група при НЧ“Просвета 1929“-с.Кътина Беатрис Владимирова изпълни песента „Че са се събрали, събрали“.
С две песни се изявиха дамите от Женска вокална група“Омайни гласове“ при НЧ“Христо Ботев 1970“-кв.Курило.
Танцов театър „Светлина“ при читалището в Своге зарадва зрителите с изпълнението „Шопски мотиви“.
Камерният ансамбъл за народни песни и танци „Славовци“ при НЧ “Отец Паисий“ кв.Славовци представи песните „Вила мома“, „Митро ле“ и „Ой, шопе“.
Танцов състав „Локорско“ при НЧ „Христо Витков 1899“-с.Локорско изпълни танц „Ситното“.
Кулманацията на заключителния концерт на Празниците на Искърското дефиле бяха изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра“. Над 20 минути под бурните аплодисменти на зрителите, танцьорите представиха "Средногорска сюита", "Лазарки" и "Гроздана".
След концерта се проведе и традиционна среща на администрациите, целяща обмяна на опит и добри практики между общините по Искърското дефиле.
Домакин на следващото издание на Празниците на Искърското дефиле, които по традиция се провеждат в края на май, ще бъде oбщина Своге. 
06.06.2017, 11:23 часа
798 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha