Уволниха директорка на социален дом заради далавера за 200 бона

Уволниха директорка на социален дом заради далавера за 200 бона Директорката на два дома за възрастни хора край Лом Наталия Славчева е уволнена дисциплинарно заради тежки нарушения. След сигнал от местната управа за разкрити злоупотреби в големи размери – за над 200 000 лева, полицията е започнала проверка в приютите.
Според експерти на общинската администрация в домовете за възрастни хора с деменция и за стари хора в село Добри дол през последните четири години са сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми на стойност около 185 000 лева. Констатирани са и нарушения на Закона за обществените поръчки при снабдяването на домовете с храни, нерегламентирани командировки за над 33 000 лева, изплащани без законово основание допълнителни възнаграждения на директорката и персонала, липса на хранителни продукти и други. В социалните заведения е липсвала и система за финансово управление и контрол, което е дало възможност за развихряне на злоупотребите, смятат специалистите.
След установяването на изтичането на средства от домовете шефката Славчева е излязла в отпуск, а след това е представила и болнични листове, затова се е наложило общинската управа да вземе разрешение от Инспекцията по труда за уволнението й.
Бившата вече директорка е и общински съветник в крайдунавския град.
„По случая е образувано дело за престъпление по служба на длъжностно лице. Нанесените щети ще се установяват. Наталия Славчева е разпитвана като свидетел”, заявиха от Окръжната прокуратура в Монтана. Община Лом обяви конкурс за нов директор на двата социални дома, в които живеят 75 възрастни хора.
12.06.2017, 14:56 часа
8485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha