Любопитно: Учените откриха нова причина за безсънието

Любопитно: Учените откриха нова причина за безсънието Безсънието е проблем, който може да вгорчи живота на човек. Резултатите от ново проучване показват, че то се дължи на генетични, а не основно на психологични причини, пише в. "Дейли експрес".
Откритието на екип от учени от Великобритания, Холандия и Германия може да доведе до нови методи за лечение на смущенията в съня, чиито жертви са и знаменитости като Мадона, Джордж Клуни, Лейди Гага, Ким Катрал.
Във Великобритания всяка година лекарите изписват над 10 млн. сънотворни таблетки.
Новото изследване обаче показва, че генната терапия може да се окаже бъдещето на лечението на безсъние.
Анализирайки данни за над 113 хил. души от Великобритания и Холандия, авторите на първото по рода си изследване са идентифицирали седем гена, излагащи хората на повишен риск от безсъние. Специалистите са установили също, че различни генни мутации са отчасти отговорни за проблема при мъжете и жените. Оказва се също, че дамите са по-предразположени към безсъние.
Резултатите оспорват широко разпространеното схващане, че безсънието е основно психологически проблем, който се дължи на стрес, мъка, смущения в съня.
Според изследователите именно с гените може да се обясни защо една трета от хората имат периодични или постоянни проблеми със съня, които не се разрешават дори след проведено лечение.
"Безсънието често не се приема толкова сериозно, колкото е в действителност. Често на проблема се гледа повърхностно и той се обяснява с "Всичко е в главата". Нашето изследване дава нова перспектива и показва, че безсънието е и в гените", обясняват изследователите

 
17.06.2017, 11:11 часа
624 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha