Стартират безплатни прегледи за туберкулоза в Монтана

Стартират безплатни прегледи за туберкулоза в Монтана За втори път тази година Многопрофилната болница за активно лечение в Монтана обявява седмица за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на националната програма за превенция и контрол върху заболяването.
В дните от 19 до 23 юни всеки може да се прегледа безплатно, съобщават от лечебното заведение. Лекарите ще правят скрининг на риска чрез анкета, а при необходимост ще извършат преглед и изследвания с цел ранно откриване на  болестта.
Станалите вече традиционни седмици на отворени врати по четири пъти годишно имат за цел да се повиши общата информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност за достъп до здравни услуги на всеки, включително на здравно неосигурени лица, както и да се популяризира здравословният начин на живот.
Глобалният фонд за лечение на туберкулоза, малария и СПИН през 2018 г. приключва 10-годишна програма в България. До 2011 г. фондът финансираше на сто процента дейностите по превенцията и лечението на тези тежки болести. В последните вече повече от пет години финансирането от фонда е на 50%, като останалите средства са грижа на държавата в лицето на Министерството на здравеопазването (МЗ). Държавата не изпълнява изрядно и в цялост задълженията си за дофинансиране по програмата, допълват от лечебното заведение.
„Парите, които дава МЗ, не покриват цялата издръжка на туберкулозно болните. Ако не е ръководството на нашата болница да дофинансира лечението, ние няма как да се справим”, каза д-р Цветан Петров, който е мениджър и координатор по Програмата в Монтана. Д-р Петров, който вече 44 години работи в тубдиспансера в областната болница, изрази огорчение, че не е получил  възнаграждението си от МЗ още за първото тримесечие, но успокои, че болните получават грижи в пълен обем според програмата за лечение, както и че на медицинските сестри парите за първите три месеца вече са изплатени.
До 2030 г. туберкулозата в България трябва да е ликвидирана, предвижда програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН. За да стане това, трябва да бъдат обединени усилията на здравните власти, неправителствените организации и активните граждани за профилактика и своевременно откриване и лечение на болните.
Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. За последните 10 години болните са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души. Делът на пациентите в областта се доближават до средната заболеваемост в страната, която за 2016 г. е 21,3 на 100 хиляди жители.
Ако обаче след приключването през 2018 г. на работата на Глобалния фонд в България държавата не осигури необходимите средства, то постигнатите резултати бързо ще се сринат и туберкулозата отново ще настъпи, категоричен е д-р Цветан Петров.   
 
19.06.2017, 14:18 часа
1056 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha