Ученици откриват "съкровищата" на Чипровци

Ученици откриват "съкровищата" на Чипровци Десети ден продължава приключението на Пазителите на съкровища в Чипровци. Към похода на третокласниците от Основно училище "Петър Парчевич" се присъединиха още активисти. Оборудвани с карти, бинокли и компаси, те откриват съкровищата на родния край- красива природа, уникална история и култура, каза техният преподавател Йорданка Ангелова.
"Нещо невероятно се случва. Деца, които обикновено нямат желание за нищо, сега се запалиха, не само за разходките, а и да научат нещо за Чипровци, което е страхотно. В момента казват, че искат всяка седмица да обикалят. Стигнахме до границата, като пътешествие беше невероятно. Видяха от къде извира изворът Огоста, докоснаха се до друга държава, т.е. видяха, че граници няма. Обиколиха хубави територии в Чипровския Балкан, намериха къде се намира сръбска рамонда. Навсякъде срещнахме много приятели. Заведоха ни до Мишин камък. Беше страхотно, защото дори ние възрастните не бяхме влизали, а за децата се оказа истинско приключение да видят прилепите, къде са били пещерните хора и мечки", разказа Ангелова.  
Пазителите на съкровищата са преминали и през Равненско градище, където обаче не са открили самодивското цвете, но това ги е мотивирало пак да дойдат след време и да го издирват пак.
"Най-ценното за мен е, че децата сътвориха цялото учене, чрез преживяване в игра. Аз им предложих, ако искат, да пишат истории, разкази, а на тях им хрумна идеята за игра. Създадоха 50 въпроса за култура и хора, 50 за природа, и след това начертаха картите. Намериха кашони от стари игри, донесоха стари зарчета и сътвориха 9 игри, за да могат да дадат на всеки един клас, да подарят на кмета, за да могат всички да играят и да пазят съкровищата на Чипровци. Провеждаме това приключение за първа година, но съм убедена, че си струва да се провежда не само тук, а навсякъде, защото всяко село си има съкровища и трябва да му намерим пазителите", добави Йорданка Ангелова.
Част от Пазителите ще тръгнат по пътя на съкровищата на регион Монтана, за да продължат своята изследователска дейност с образователен курс "Зелено училище" в град Вършец. Заниманието на децата е по проект "Пазители на съкровищата на Чипровци". То започна на 7 юни и ще продължи до 27 юни. Децата трябва да предложат свои решения как да бъде опазено уникалното културно и природно наследство на региона.
19.06.2017, 16:07 часа
1946 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha