Наши фирми ще строят в Сирия

Наши фирми ще строят в Сирия Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна Надра Саяф, посланик, временно управляващ посолството на Сирия в България. Двамата обсъдиха икономическите отношения между двете държави, както и възможностите за сътрудничество. Посланик Саяф посочи, че в областта на недвижимите имоти, изграждането на заводи и в инфраструктурата има подходящи възможности за участие на български компании в Сирия. Тя покани български фирми да участват и на Международния панаир, който се организира повече от 50 години там.
Зам.-министър Александър Манолев пък разговаря с посланика на Узбекистан Улфрат Салахетдинович. По време на срещата беше изтъкнато, че стокообменът между България и Узбекистан нараства с 8% за първото тримесечие на 2017 г. и достига 3,5 млн. щ.д. „Цифрите и историята на двустранните ни отношения показват, че имаме основа за активизиране на търговските ни връзки. Важно е да инициираме регулярни срещи между бизнеса от двете страни, което да създаде и дългосрочни контакти“, посочи Александър Манолев. Той акцентира, че можем да задълбочим сътрудничеството в няколко отрасъла – търговия, туризъм, строителство и насърчаване на инвестициите.
„България има готовност да разшири своя износ за Узбекистан, а в страната вече има български инвеститори, което трябва да се използва за разширяване на икономическите контакти“, каза българският заместник-министър. Той добави, че български строителни компании имат необходимия опит и капацитет и могат да участват в изграждането на узбетски обекти. Салахетдинович акцентира, че страната му полага всички усилия да облекчава чуждестранните инвеститори. Според него бизнесът от двете страни би могъл да си сътрудничи успешно в хранителната и текстилната индустрии. Той подчерта, че Узбекистан може да предложи екологично чиста продукция за последваща консервация. Между нашите две страни има изградени дългогодишни връзки, които трябва да развиваме и в бъдеще, допълни посланик Салахетдинович.
По време на срещата бе обсъдена възможността за организиране на държавно посещение на най-високо политическо ниво, както и подготовката на следващото заседание на Междуправителствената българо-узбеска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
20.06.2017, 10:23 часа
793 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha