БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите заради увеличаването на пенсиите

БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите заради увеличаването на пенсиите Факт е, че вчерашното предложение беше прието единодушно. Това показва, че предложенията са в правилна посока. Така коментира вчерашното решение на депутатите на първо четене минималната пенсия да стане 180 лева от 1 юли, а от 1 октомври да скочи на 200 лева Светлана Ангелова от ГЕРБ в ефира на bTV.
По думите на Георги Гьоков от БСП доходите на пенсионерите са ужасни. По думите му, БСП между първо и второ четене ще направи своите предложения за минимална пенсия 300 лева и преизчисляване на пенсиите със средноосигурителния доход от 2013 година. „Имаме дълг към хората от третата възраст. Това са нашите дядовци, бащи и майки. Хората от третата възраст са принудени да носят последствията от фалитите на правителствата на БСП през последните 30 години. Ние не можем да си повишим доходите на всичките пенсионери така, както ни се иска”, каза Ангелова.
Гьоков се възмути и контрира колегата си от парламента с думите, че по времето на тройната коалицията, пенсиите са увеличиха със 108%. „Те бяха увеличение накрая, Вие ги увеличихте, ние ги платихме”, му отвърна Ангелова. Вие фалирахте пенсионния фонд, каза още тя. Гьоков пък каза, че по време на управленията на ГЕРБ пенсиите са се повишили само с 40 лева.
„С вашите приказки искате да омаловажите положителния ефект от повишаването на пенсията. Това повишаване ще засегне около 800 000 пенсионери. Това не е еднозначен акт. От 1 юли сме приели увеличаване на всичките пенсии по швейцарското правило”, каза още депутатката от ГЕРБ.
Заложили сме повишаване на доходите на всички пенсионери. Но това трябва да става поетапно, добави тя.
По думите на Ангелова, с решението за повишаването на пенсиите се спазва бюджетната дисциплина. Парите са вземи от по-добрите приходи в бюджета, дължащи се на по-добрата събираемост на осигуровките. 
Гьоков пък обвини ГЕРБ, че правителството харчи парите чрез постановления, а не чрез разпределение на бюджета. 
22.06.2017, 08:26 часа
1004 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha