Децата на тест за поставени ваксини

Децата на тест за поставени ваксини Лекари ще тестват децата за фалшиви ваксини заради съмненията, че някои джипита вписват като извършени имунизации, които всъщност не са направени. Това разкри д-р Ангел Кунчев.
„Има отделни бройки, колегите ги знаят добре по места, за които имаме съмнения, че вписват направените имунизации. Тук няма място за спор – това е престъпление от правна и морална гледна точка и ние правим опити да го установим“, каза главният здравен инспектор.
Порочната практика набира пълна сила сред противниците на ваксините заради задължителното изискване детето да има пълен набор от имунизации преди записване в ясла или детска градина. Ако родителите нямат документ, че ваксините са поставени, детето не може да бъде записано в държавно заведение. Ето защо някои майки и бащи търсят начин да излъжат системата.
Според информация в различни форуми фалшива бележка за бити ваксини се издава срещу 20 до 50 лева. В интернет дори целенасочено се търсят и разменят координати на джипита, които са готови да пропуснат ваксини.
„Разпоредил съм на места, за които имаме такива съмнения, да се направи проверка. Ще вземем серуми на деца, които са вписани като имунизирани през последната година и ако при тях не се докажат антитела, ще се наложи да предприемем по-сериозни мерки“, обяснява д-р Кунчев пред „Телеграф“.
„Нямам предвид само глоби, а и директни предложения към НЗОК за прекратяване на договора. Защото това е тотална безотговорност“.
23.06.2017, 09:36 часа
1913 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha