Дали българите са готови еврото да замени лева

Дали българите са готови еврото да замени лева Преминаването към Еврозоната стои пред България, както и пред повечето новоприсъединени членки на Европейския съюз (ЕС), в близкото или в по-далечното бъдеще. Подкрепата за приемането на единната европейска валута обаче все още не е толкова сериозна, както у нас, така и в други държави.
"Едва 38% от българите приемат еврото като единствена платежна единица", коментира икономистът проф. Гарбед Минасян по време на пресконференция в БТА, цитирайки изследване на Евробарометър.
Институтът за ново икономическо мислене организира дискусия на тема: "Валутният борд на 20 години: резултати, проблеми и перспективи". Поводът е, че на 1 юли се навършват 20 години от въвеждането на валутния борд в България.
По думите на експерта и други държави членки не бързат с преминаването към единната валута.
"Швеция съзнателно не променя известни условия в закона за централната си банка, защото не иска да се включва в Еврозоната. Полша заявява през 2017 година , че включването й в Еврозоната ще се забави поне с 10-20 години. Не стои на дневен ред и приемането на еврото. В Чехия около 1/5 от населението одобрява включването на страната във валутния съюз и не се бърза", коментира експертът, цитиран от News.bg.
Сдържана в това отношение е и Унгария, а сигналите от Румъния са, че ще приеме еврото, след като доходите на румънските граждани постигнат равнище, близко до това в другите страни-членки на ЕС. По отношение на Хърватия също няма развитие в тази посока.
"Страните от Централна и Източна Европа, които са включени в Еврозоната, са с номинален БВП на човек от населението над 10 000 евро. Това са малки страни - с по 1-1,5 млн. население, единствената по-голяма е Словакия с 4 милиона население", обяснява икономистът.
"При нас към 2016 г. сме около 7 млн. население, при номинален БВП на човек от населението - около 6600 евро, т.е много далеч от това равнище", допълва той.
24.06.2017, 10:30 часа
602 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha