Защо е важно да използвате годишния си отпуск

Защо е важно да използвате годишния си отпуск Независимо дали жадува за карибски круиз, мечтаете за европейско приключение или просто има нужда от седмица у дома, всеки служител трябва да използва пълноценно времето си за почивка. Повечето американци обаче не го правят.
В своето последно проучване Американската туристическа асоциация установи, че повече от половината служители в страната са се въздържали от това да използват време за ваканция през 2016 година, като общо са "захвърлили" 662 милиона почивни дни.
Ето няколко причини, представени от Fortune, които показват колко е важно да си вземете почивка от работа. В допълнение изданието съветва и как да се откъснете напълно от работното място, за да се отдадете на отдих.
Почивката влияе добре на личното здраве
Учените непрекъснато представят доказателства, че ваканцията влияе положително както върху психическото, така и върху физическото здраве.
Изследване на Американската психологическа асоциация от 2015 година показва, че почивките имат голямо влияние за облекчаването на стреса. Дори физически оплаквания, свързани със стрес, като главоболие и болки в гърба, могат да изчезнат за пет седмици след ваканцията според проучване на Виенския университет.
Многобройни изследвания също установяват, че служителите, които се възползват от почивката си, са по-малко застрашени от сърдечни заболявания.
Да не работите за известно време ви прави по-добър служител
Искате ли да се справяте по-добре на работното място? Тайната може да е в почивката.
Проучване на Ernеst&Young установи, че за всеки допълнителни 10 часа почивка, представянето на служителите се покачва с 8 процента в края на годината.
Промяната на обкръжаващата ви среда може също така да ви помогне да промените гледната си точка и да увеличите творческия си потенциал. Специалистът по кариерно развитие Вики Салеми казва, че ваканция или дори кратък престой вкъщи може да ви помогне да се върнете на работа освежени и готови да дадете всичко от себе си.
Изключете се от работата
Преди да излезете в отпуск, Салеми казва, че трябва да напомните на шефа и колегите за планираното отсъствие и да напишете кой ще поеме отговорностите ви, докато сте на почивка.
Това е лесната част. Трудната част всъщност е да се придържате към този план и да не се изкушавате да проверявате имейли или гласови съобщения.
Според експерта след като стигнете до вашето ваканционно място, трябва да забравите за работата. За да направите това, може буквално да се наложи да държите телефона си далече от зрението си, за да не се изкушавате от това да разберете как върви работата.
24.06.2017, 11:52 часа
804 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha