Историческият ни пробив в орбита! Ето как станахме първи в половин Европа

Историческият ни пробив в орбита! Ето как станахме първи в половин Европа Първият български частен сателит – „България Сат 1”, беше изстрелян късно снощи от космодрума „Кейп Канаверал" в Съединените щати. Апаратът беше изпратен в космоса с ракета "Falcon 9", която се произвежда от частната американска компания "SpaceX" („Спейс Екс”) - проект на милиардера Илон Мъск.
„България Сат 1” е произведен в Паоло Алто, Калифорния. Очакваният му живот е около 20 години. 
С извеждането му в Космоса страната ни се нарежда сред 12-те европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит и е единствена от страните от Централна и Източна Европа.
"Bulgariasat-1" е и едва вторият за цяла Европа, чието изстрелване е осъществено изцяло от частен инвеститор.   
Екипът, работил по проекта, беше поздравен и от министър-председателя Бойко Борисов.
Това е вторият български сателит изобщо - след „Интеркосмос- България-1300”, изстрелян през 1981 година, който вече не е активен. Журналистическо разследване от миналата година показа, че към момента "Интеркосмос - България 1300" се рее безцелно в атмосферата.
Сателитът е притежание на компанията "Булсатком", която чрез него ще може да разшири дейноста си на Балканите и на други места в Европа. Вече със собствените си двигатели сателитът ще достигне до Българската позиция в геостационарната орбита. Той започне да осъществява телевизионно излъчване до 30 дни след изстрелването. Собствениците оценяват проекта на 235 милиона долара. Експлотационният живот на спътника е около 20 години.  
24.06.2017, 14:10 часа
860 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha